Kynuté lívance jsou klasika, jsou ale také náročné na čas. Existují ale i varianty pro nedělní rána, kdy chcete potěšit nevšední snídaní, která vám nezabere moc času. Banán s vejcem výborně drží těsto pohromadě, proto můžete experimentovat a zkusit různé druhy mouk a jejich kombinace. Čiroková, cizrnová, rýžová, ovesná…Možností je mnoho 🙂
Na 2 – 3 porce budete potřebovat
- 2 banány
- 1 vejce
- ½ lžičky BIO prášku do pečiva bez fosfátů
- 5 lžic mouky (použila jsem celozrnnou pšeničnou)
- 50 ml mléka (klasické nebo rostlinné)
- Tuk na smažení ( máslo ghí nebo kokosový olej)
Postup
- Banány rozmixujte spolu s vejcem a mlékem a postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Hustotu směsi sami dolaďte podle situace. Záleží na velikosti banánů a na druhu mouky. Těsto musí být středně husté, zkrátka aby lívance i na pánvi držely na místě. Směs nechte chvíli odpočinout, aby mouka trochu nabobtnala.
- Na teflonové pánvi nebo lívanečníku smažte na troše tuku lívance z obou stran. Na 1 lívanec dávám 2 lžíce těsta.
Zdobit je můžete spoustou ingrediencí. Džemy, povidla, sirupy, čerstvé či sušené ovoce, jogurt, smetana, skořice, kakao. Nelze šlápnout vedle 🙂