Recept

Krémová cizrnová polévka s chlebovými krutony

Sytá, hustá a krémová luštěninová polévka, jejíž základ tvoří cizrna. Jednoduchá na přípravu....Zjemněná smetanou a doplněná o domácí křupavé chlebové krutony je výborná!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když už doma vařím cizrnu, vařím vždy celé balení. Nejčastěji se cizrna prodává v půlkilovce. Když je cizrna do měkka uvařená, rozhodnu se, jak s ní naložím. Většinou cizrnu využiju do více typů jídel. Hodí se do bramboračky, do výživných zeleninových salátů, těstovin, nebo do pomazánek.

 Ingredience

  • 1 balení suché cizrny (základní surovina)
  • 2 střední brambory
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, majoránka, drcený kmín, bobkový list, kurkuma
  • Voda nebo vývar
  • Smetana nebo rostlinná smetana na zjemnění
  • olivový olej
  • Chléb na krutony

 Postup

  1. Cizrnu nasypu do mísy, zaliju vodou a nechám ji bobtnat nejlépe přes noc. Klidně 12 hodin i více. V období horka vodu během bobtnání klidně vyměním, když to uznám za vhodné.
  2. Druhý den vodu sliju, cizrnu propláchnu a dám do hrnce. Zaliju dostatečným množstvím vody. Na půl kila cizrny to bude určitě litr a půl. Vodu nesolím. Do hrnce je možné přidat nějaké koření či bylinky, kte ré zlepšují stravitelnost cizrny. Doporučuje se např. lžička kmínu, pár snítek libečku, bobkový list či trocha majoránky. Je třeba ale počítat s tím, že se voda vyleje.
  3. Cizrnu vařím bez pokličky na mírném stupni min. hodinu a půl. Pak ji sliju.

  4. Z části uvařené cizrny připravím krémovou polévku. Cizrnu nasypu do hrnce, přidám 2 nastrouhané brambory a zaliju vodou nebo vývarem tak, aby voda sahala cca 3 cm nad ingredience. Vařím 10 minut, během varu ochutím majoránkou, česnekem, solí, někdy přidám i kurkumu, která zajistí krásnou barvu.

  5. Pak už jen obsah hrnce rozmixuji do hladka tyčovým mixérem, nejjednodušší je ale krémovou polévku vyrobit ve stolním mixéru, který zajistí dokonale jemnou konzistenci. V průběhu mixování přidám dle chuti smetanu a případně ještě doředím dle situace a požadované konzistence. Polévku pak na talíři doplním o opečené chlebové krutony. 🙂

Pokud chci, aby byla polévka více zajímavá, ke krutonům přidám ještě okořeněnou praženou cizrnu. Uvařenou suchou cizrnu smíchám s malým množstvím olivového oleje, okořením oblíbenou směsí, která obsahuje papriku. Cizrnu buď opeču pozvolna na pánvi nebo ji opražím v troubě do křupava.

Tipy, jak využít uvařenou cizrnu

Ať se vám recepty s cizrnou povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky