Přípravy lasagní se lidé často zbytečně bojí. Výsledek vypadá “složitě”, práce je to ale rychlá a jednoduchá.
Já už různé druhy lasagní připravuji od oka. Někdy jsou více šťavnaté, jindy méně, někdy dám více zeleniny, jindy zase více masa nebo více plátků těstovin. Pokaždé je výsledek super.
Toto je verze s cuketami, bez použití tradičního bešamelu. Bešamel má svou originální specifickou chuť a konzistenci, o tom žádná… Co dát ale místo něj, když nechcete používat máslo a bílou mouku? Jednou z možností je omáčka ze zakysané smetany, sýra a vajec. Raz dva umíchaná.
Ingredience na 4 porce
- 9 až 12 plátků lasagní (podle formy, jak to vyjde…)
- 2 až 3 cukety (podle velikosti)
- Olivový olej
Na omáčku
- 400 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 200 g tvrdého vyzrálejšího sýra (cheddar, gouda…)
- Sůl, mletý muškátový květ
- 3 lžíce mléka (libovolný druh)
Postup
- Nejdříve si připravím cukety. Omyju je, případně očistím kartáčkem. Slupku nechám a nakrájím je na asi půlcentimetrové plátky. Mohou to být i velká a šikmá kolečka. Dle velikosti a tvaru cuket….Plátky cuket pak krátce orestuji z obou stran na nepřilnavé pánvi vymazané olivovým olejem nebo přepuštěným máslem.
- Omáčku jednoduše vytvořím tak, že rozmíchám zakysanou smetanu s vejci, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr. Když je smetana hodně hustá, zředím směs ještě pár lžícemi mléka.
- Vhodnou formu širokou asi na 3 plátky lasagní vymažu trochou tuku, položím pár plátků orestovaných cuket, na ně dám trochu omáčky a na to lasagně. Suché lasagne, není třeba je předvařovat. Pak pokračuji obdobně. Někdy udělám 3 vrstvy (9 lplátků asagní), jindy 4 vrstvy (12 plátků).
- Vše končí slabou vrstvou omáčky na vrchu, kterou je možné ještě trochu pokapat olivovým olejem.
- Peču přikryté na 200 stupňů asi 30 minut. Když k zapékací formě nemám víko, dám na ni menší plech nebo alobal…
Lasagně je vhodné nechat před krájením chvíli odpočinout. Lehce zatuhnou a jde to lépe
> Pokud vám po nakrájení potřebných plátků zbydou cukety, lze je jednoduše použít třeba do této krémovébatátovo-cuketové polévky. Nejlepší je s opraženými kešu.
Cukety jsou díky své jemné neutrální chuti použitelné do slaných, ale i sladkých receptů. Dnes to byly lasagne, příště to bude perník.