Recept

Cuketovo – rukolová polévka s opečeným sýrem Halloumi

Rychle hotová krémová zeleninová polévka bez mouky. Snadná na přípravu. Opečené kostičky sýra jí dodají sytost, opražená semínka zase báječnou křupavost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V tomto receptu chci vyzdvihnout rukolu. Ta je obecně vnímána hlavně jako “ty štiplavé salátové listy”. Rukola však roste v mnoha podobách. Někdy jsou její lístky jemné a šťavnaté, jindy větší a tužší. A ty se zrovna mohou hodit pro tepelnou úpravu.

Z rukoly můžete snadno vyrobit rukolové pesto nebo polévku nebo ji krátce nasekanou podusit a přidat do polévek či těstovinových salátů.

Mně vyhovuje v polévce rukolu kombinovat s další zeleninou, což zjemní její chuť. Hodí se podobně barevné druhy jako cuketa, brokolice, mladý hrášek

V polévkách pak nemám ráda sýry, které se roztečou a táhnou. Ideální je proto sýr Halloumi, který je určený ke grilování a opékání a je s ním pohodlná práce. 🙂

 Ingredience ( 3 – 4 misky polévky)

  • 2 menší pevné cukety
  • 100 g rukoly
  • 500 ml vývaru (další dle potřeby)
  • 150 ml smetany (např. tradiční smetana, thajské kokosové mléko na vaření nebo rostlinná kešu smetana)
  • Na dochucení sůl, pepř, kurkuma nebo oblíbené orientální či jiné koření vhodné k zelenině
  • 150 až 200 g sýra Halloumi (Sýr vhodný ke grilování)
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • Olivový olej
  • Bylinky dle chuti na ozdobu (Já jsem dala řeřichu)

 Postup

  1. Cuketu důkladně očistím, umyju, osuším a nakrájím na kostičky. Ty orestuji na olivovém oleji. Zaliju vývarem tak, aby byla cuketa ponořená a vývar byl jen 2 cm nad ní. Povařím 5 minut. Cuketa i rukola nevyžadují dlouhou dobu vaření.
  2. Do hrnce přidám koření, dochutím a rozmixuji do hladka. Nejjednodušší je docílit dokonale hladké konzistence ve stolním mixéru.
  3. Doplním preferovanou smetanou nebo kokosovým mlékem. Znovu promixuji. Doladím konzistenci polévky tak, aby byla tekutá, ale krémová.
  4. Sýr Halloumi rozdělím na plátky. Osuším je, potřu olivovým olejem a opeču z obou stran do zlatova. Snížím teplotu a na té samé pánvi na sucho opražím dýňová semínka. Měla by se lehce nafouknout a být křupavá. Nesmí se spálit, jinak budou hořká.
  5. Do misky naliju 2 až 3 naběračky zeleninového krému a doplním kousky opečeného sýra a křupavými semínky.

 TIP

Dýňová semínka si můžete opražit i na druhý den a posypat s nimi zase jinou polévku. Doporučuji vyzkoušet krémovou cizrnovou polévku s pečeným celerem.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky