Klasická cheesecaková náplň je sice nebesky lahodná a dokonale krémová, její kalorická hodnota už ale nemusí korespondovat s cíli, které někdo má. Dopřejte si kousek něčeho sladkého a přitom do sebe zbytečně nedostávejte větší množství tuku, cukru a bílé mouky.
Místo sušenek z bílé mouky zapojte granolu a místo smetanvého sýra tradiční islandský mléčný výrobek Skyr, který má minimální množství tuku, přitom hodně bílkovin.
Budete potřebovat
Na korpus do kulaté formy cca průměr 24 cm
- 170 g granoly (křupavá mussli směs)
- 2 lžíce kokosového oleje
Na náplň
- 500 g Skyru (prodávají se velké kelímky po 350 g)
- 4 vejce
- 3 lžíce medu (nebo jiné sladidlo dle preferencí)
- pár kapek vanilkového extraktu ( lze vynechat)
Postup
- V robotu nadrťte na jemno granolu nebo křupavé mussli. Důkladně promíchejte se 2 lžícemi kokosového tuku. Cílem je vytvořit lehce lepivou hmotu, kterou vsypete do formy a pomocí dna skleničky upěchujete. Tento korpus předpečte na 190 stupňů po dobu asi 7 minut.
- Připravte si náplň. Nejdříve ušlehejte 4 celá vejce do husté pěny. Buďte trpěliví, trvá to 3 až 5 minut. Pak postupně jemně zašlehejte Skyr a med nebo jiné sladidlo. Pro lahodnější chuť přidejte pár kapek vanilkového extraktu.
- Náplň vlijte do předpečeného korpusu a pečte na 175 stupňů asi 45 minut.
- Nechte ve formě vychladnout alespoň 10 minut a nožem pak objeďte kolem dokola, abyste měli jistotu, že se forma oddělila.
Velmi jednoduchá příprava, výborný výsledek 🙂
TIP
Můžete vyzkoušet i jiné varianty a místo části Skyru použít řecký jogurt nebo nízkotučný tvaroh.