Ingredience na 4 porce
- Noky nebo menší nočky na 4 porce
- 1 balení tofu (použila jsem ochucené “marinované”
- Olej nebo máslo Ghí
- Koření na tofu – já jsem teď použila Davídkovo NEMASO
Na zelí
- 1 velká cibule
- 1 balení bílého kysaného zelí (500 g)
- 1 velké sladší jablko
- Vývar na podlití (menší hrnek)
- 1 vrchovatá lžička tmavého přírodního cukru s vyšším obsahem melasy – použila jsem Mauritius Muscovado
Postup
-
Nejdříve si dám dusit zelí. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku mírně do zlatova. Přidám propláchnuté překrájené kyselé zelí a oloupané na hrubo nastrouhané jablko. Ochutím solí, přidám lžičku tmavého cukru, drcený kmín a krátce zarestuji. Podliju malým hrnkem vývaru a dusím pod pokličkou na mírném stupni alespoň 30 minut. Pokud chci zelí kyselejší, doladím ho na závěr troškou jablečného octa. Zelí nijak nezahušťuji.
-
Noky připravím podle návodu. Když mám čas, dělám buď domácí noky nebo rychlejší halušky.
-
Tofu osuším papírovou utěrkou a nakrájím na malé kostičky. Ty krátce opeču na tuku do zlatova. Kostičky tofu dle situace doladím kořením.
-
V hluboké pánvi nebo hrnci důkladně promíchám noky se zelím a na talíři ozdobím opečeným tofu. Hotovo!
TIP č. 1
Místo tofu můžete použít kostičky nakrájeného tempehu. Pro tento recept doporučuji uzený. Skvěle vyváží jemnou chuť noků.
TIP č. 2
Pokud použijete přírodní tofu, doporučuji ho po krátkém opečení ochutit kořením. Vyzdvihnu zde jedno, které se hodí na “jídla se zelím”. Koření VALACH je vyladěnou kombinací uzené a lahůdkové papriky, cibule, česneku a bylinek. Typově se hodí do tradičních “zelných” jídel, dokáže však i z bílého nevýrazného “sojového sýra” vykouzlit atraktivní zdroj bílkovin.
> ☝️Další recept na noky? Doporučuji vyzkoušet tyto noky se smetanovou houbovou omáčkou.