Kmínová polévka se zeleninou je další vděčnou polévkou, která je raz dva hotová, zahřeje a dodá živiny. Bývá oblíbenou polévkou kojících maminek, silice kmínu totiž usnadňuje trávení a kmín podporuje tvorbu mléka.
Budete potřebovat
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci mouky (jemně mletá špaldová nebo klasická)
- Zeleninový vývar
- Drcený kmín (můžete dát půl drceného, půl celého)
- Trochu kořenové zeleniny (cca 1 malou mrkev, ½ petržele)
- 1 vejce
- trocha soli či Solčanky na dochucení
- Zelenou petrželku k podávání
Postup
- Na lžíci másla krátce orestuje kmín, aby se rozvoněl.
- Přidejte na opravdu malé kousky pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Pár minut restujte.
- Zaprašte lžící mouky, zase chvíli míchejte a zalijte zeleninovým vývarem (ne vařicím).
- Vařte do změknutí zeleniny pár minut.
- Nakonec vlijte do polévky rozšlehané vejce, rozkvrdlejte a krátce provařte.
- Dochuťte, jak vám vyhovuje …
TIP
-
Do polévky můžete zakomponovat i cibulku, kterou osmahnete na másle a až pak přidáte kmín. Kvůli kojícím maminkám je tento krok vynechán.
-
Místo čerstvé zeleniny můžete použít půl balíčku mražené jemné polévkové zeleniny.
Proč se brambory vaří s kmínem
Dělají to snad všichni, je to zažité, ale proč? Není to jen o tom, že kmín brambory báječně ochutí. Kmín totiž dokáže eliminovat škodlivé účinky solaninu, což je toxický jed, který se vyskytuje především v zelených částech brambor a v okolí klíčků.