Ingredience
- 500 g batátů (asi 2 menší batáty)
- 1 střední pórek
- 1 litr zeleninového vývaru (další dle potřeby)
- 2 lžíce ajvaru (jemný nebo pikantní dle preference)
- Přepuštěné máslo Ghí
- Sůl, pepř
- Opražená slunečnicová semínka
- Na zjemnění rostlinná smetana nebo krémový bílý jogurt
Postup
- Batáty oškrábu, nakrájím na kostičky. Pórek rozříznu podélně na půl a nakrájím na půlkolečka. V hrnci rozpustím přepuštěné máslo a orestuji na něm pozvolna pórek, aby jen lehce chytil barvu a rozvoněl se.
- Přidám batáty a zaliju zeleninovým vývarem nebo vodou tak, aby byla tekutina jen 2 cm nad zeleninou. Ochutím solí, trochou pepře a vařím do změknutí batátů asi 15 minut.
- K zelenině přidám 2 lžíce ajvaru, který perfektně vyrovná sladkou chuť batátů. Rozmixuji do hladka. Nejčastěji to dělám ve stolním mixéru. Doladím konzistenci, doředím dle situace.
- Každou porci na talíři zakápnu krémovou rostlinnou smetanou a ozdobím lžící na sucho opražených slunečnicových semínek. Semínka pražím pozvolna na pánvi tak, aby byla lehce opečená, křupavá. Hotovo!
TIP
Místo zeleninového vývaru můžete batáty s pórkem zalít jen vodou a ochutit oceněným polévkovým kořením Nesoldík. Do polévek je perfekt!🙂
> ☝️Co by se ještě dalo vymyslet s pórkem? Mrkněte na tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu
Ať se vám recepty povedou!🙂