Sladká domácí snídaně v podobě palačinek, křehkých vaflí či nadýchaných lívanců přijde jednou za čas vhod 🙂 A záleží jen na nás, které ingredience nás dovedou k výsledku 🙂
Existuje mnoho receptů na lívance bez kynutí, na tomto webu třeba tyto cottage lívance.
Domácí kynuté lívance jsou snadné na přípravu, jen se musí počítat s časem navíc na kynutí. Jejich chuť je zase něco úplně jiného. A jak jsou nadýchané!
Potřebujete (cca 16 lívanců)
- 350 ml mléka
- 250 g mouky ( dávám 100 g hrubé, 100 g jemně mleté cizrnové a 50 g jemně mleté špaldové)
- 1 vejce
- 20 g čerstvého droždí ( 1/2 kostky)
- 2 lžíce cukru ( dala jsem přírodní Muscovado)
- Špetku soli
Postup
- Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju vlažným až teplým mlékem, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
- Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou a přidám špetku soli.
- Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.
- Nepřilnavý lívanečník ( případně pánev) vytřu pomocí mašlovačky tukem a pomocí naběračky vlévám nadýchané těsto. Peču z obou stran do zlatova.
Lívanečky není dobré zbytečně “přepékat”, aby neztratily vláčnost.
Ochutit je můžete povidly bez konzervantů a lžičkou zakysané smetany. V sezóně se hodí čerstvé bobulovité ovoce.
V rámci pestrosti jídelníčku je výhodné do tradičních receptů zapojovat “jiné” ingredience. V tomto případě cizrnovou mouku. Výsledek je vynikající.