Kdybych měla vyzdvihnout 2 věci, bez kterých si svůj jídelníček nedovedu představit, tak je to celer a sýr cottage. Pro někoho možná 2 chutí “nijaké” věci, ale dá se s nimi i pracovat tak, že získají chuťově zajímavý rozměr. Tahle verze tedy není žádná divočina, když ale tělu chcete dopřát kvalitní živiny, vlákninu, zasytit se, ale nezazdít se kalorickou bombou, tak tohle je ono.
Celer je na mikroživiny bohatá nízkokalorická zelenina. Obsahuje velké množství vitaminu C, proto je výhodné dopřávat si ho i tepelně neupravovaný. Ráda hovyužívám na pomazánky.
Teď nabízím jednu svoji verzi s jablkem, které svou chutí spolu s citrónem celer skvěle doplní. Sýr cottage je zase výborným zdrojem bílkovin.
Budete potřebovat
2 porce
- 100 g na jemno nastrouhaného celeru
- 1 kyselejší jablko
- 1 kelímek čerstvého sýru cottage (150 – 200 g)
- Šťávu z 1 citronu
- Na případné doladění konzistence 2 lžíce hustého bílého jogurtu
- Na jemno nasekaný kousek pórku nebo cibulové zelené natě nebo hrst bylinek
- sůl
Postup
- Celer nastrouhejte na jemno, jablko na hrubo. Kdyby bylo jablko příliš šťavnaté, vymačkejte z něj trochu tekutiny. Zakápněte citronovou šťávou
- Smíchejte se sýrem cotagge, osolte, přidejte pórek nebo zelené bylinky a dolaďte konzistenci jogurtem nebo zakysanou smetanou.