Vždy jsem měla v hlavě, že losos se musí začít opékat kůží dolů. Mně se poslední dobou osvědčil postup, kdy opékám jako první “růžovou” stranu bez kůže. Ochutím ji pomerančovým pepřem, krátce zatáhnu a pak teprve otočím. Díky tomu se pomerančový pepř pod pokličkou krásně rozvine a příjemně změkne.
Když je kvalitní losos, je škoda ho chuťově přebíjet omáčkami nebo “nejistými” kořenícími směsmi. Pomerančový pepř, nebo li Orange pepper, je za mě jedna z top verzí dochucení. Nechá vyniknout chuť ryby, jen ji podtrhne a dodá neokázalý šmrnc.
Porci lososa s kůží osušte papírovou utěrkou. Nepřilnavou pánev jen lehce vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Na straně, kde není kůže, ochuťte lososa pomerančovým pepřem. Touto “růžovou stranou” s kořením ho dejte na pánev a jen krátce nechte zatáhnout, lehce zezlátnout. Žádné prudké přepalování.
Lososa ihned otočte kůží dolu, přidejte do pánve kousek přepuštěného másla a nechte pod pokličkou pozvolna na mírný stupeň dusit. Doba záleží na velikosti porce. Někdy stačí 7 minut, jindy 12. Hlavní je, nechat lososa prohřívat se velmi pomalu. Bude pak vláčný a nevysušený.
Ke konci přidejte k rybě ještě kousek másla, trochu pomerančového pepře a odstavte z plotny. Nechte chvíli stát, aby se chutě rozvinuly.
Podávat můžete s baby bramborami, zeleninovým salátem nebo také kouskem pečiva. Na fotce vidíte domácí flatbread, který jsem připravila na pánvi.
Aby měl polníčkový salát výraznou chuť, doporučuji ho promíchat s trochou jablečné balsamikové redukce nebo vyzrálým balsamikovým octem. K polníčku se pak dále hodí malá keříková rajčátka a okurka. Polníček je bohatý na živiny, je nízkokalorický, obsahuje prospěšný chlorofyl a je šťavnatý. K lososu se skvěle hodí.
Pomerančový pepř od Davídka, je vychytaná směs koření, kterou ráda využívám nejen na ryby, ale i na krůtí steak. Šmrnc dodá i jednoduché smetanové omáčce. Vyhovuje mi, že má tento Orange pepper hrubší strukturu, takže působí na rybách či krevetách zajímavě. Přesně jako na fotce u tohoto receptu.
Pokud máte porce lososa hodně vysoké, je dobrý postup nechat ho zatáhnout na pánvi a pak nechat pod pokličkou pozvolna dělat v troubě. Na nízký stupeň, např. 15 minut. Hlavně ho nepřesušit.
> ☝️Pokud budete mít chuť dát si někdy jen sytý salát, doporučuji vyzkoušet tento Bulharský šopák
Sdílet recept myšičky na: