Ingredience
- 1 střední hrnek suchých mungo fazolek (200 g)
- 2 až 3 mrkve podle velikosti (já měla malé)
- 1 střední batát (sladké brambory)
- 1 velká cibule
- 1,5 litru vody nebo vývaru
- Čerstvý nebo sušený česnek podle chuti
- Přepuštěné máslo Ghí (nebo olej)
- Koření ( drcený římský kmín, pepř, sůl, mletý koriandr, paprika nebo orientální směs koření)
- 1 lžička kurkumy
- Zelené bylinky (koriandr, petržel, libeček atd…)
Postup
- Jako krok 1 si nejdříve přes noc namočím mungo fazolky. Nejlepší je nechat je namáčet klidně i 12 hodin.
- Druhý den fazolky sliju, zaliju vodou (nebo vývarem) a vařím na mírném stupni do změknutí asi hodinu. Záleží jak moc změklé a “rozpadlé” je chci. Ideální je fazolky při vaření zbytečně nesolit, protože to prodlužuje dobu jejich varu.
- Cibuli nakrájím na drobno, oškrábanou mrkev na malé kostičky, to samé batáty. Pozvolna restuji na pánvi na přepuštěném másle do změknutí “na skus”. Asi 10 minut. Ke konci přidám koření a krátce orestuji.
- Z uvařených mungo fazolek odeberu asi 3 naběračky hustého obsahu včetně trošky tekutiny a rozmixuji do hladka. Vliju zpět do hrnce a vsypu obsah pánve.
- Společně povařím ještě pár minut a doladím chuť. Nakonec přidám nasekané čerstvé bylinky. Hotovo!
TIPY
- Do polévky můžete dát i jinou kořenovou zeleninu jako celer nebo kořen petržele
- Chuť můžete pojmout více “po česku” a místo orientálního koření dát český kmín, majoránku, česnek, bobkový list a nové koření.
> ☝️Jako další skvělý recept doporučuji vyzkoušet link.👍
Ať se vám recepty z fazolek mungo povedou!🙂