Kuličky v rajčatové omáčce dělám na mnoho způsobů. Někdy čistě masové, jindy vegetariánské. Dají se zvládnout jen ze zeleniny, případně k zelenině přidat posekaný tempeh. To, jak budou dobré závisí na jejich správném dochucení.
Zde je tip na variantu jak s masem, tak zeleninou. A konkrétně brokolice je ideální.
Budete potřebovat
Na kuličky
- 1/2 kg namletého masa
- menší brokolici (použít růžičky)
- 2 vejce
- koření do mletých mas bez glutamátu
- sůl, lžičku hořčice
- 50 g domácí celozrnné strouhanky (lze i kukuřičnou)
- olej na opékání kuliček
Na rajskou omáčku
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 2 lžíce rajčatové pasty (rajčatový protlak, dá se sehnat v tubě v biokvalitě)
- 1/4 l vývaru
- 1 cibule
- špaldová jemně mletá mouka na zahuštění
- třtinový cukr na doladění chuti
- koření na rajskou (nové koření, bobkový list, pepř, skořice)
- olej
Postup
- Kuličky do omáčky připravte tak, že si pár minut předvaříte růžičky brokolice. Jen aby trochu změkly. Nasekejte je pak na jemno a smíchejte s masem, vejci, kořením, přidejte trochu hořčice na chuť a dohustěte strouhankou. Tvarujte kuličky, které můžete dozlatova opéct na pánvi nebo v troubě.
- Na rajskou omáčku si nakrájejte cibuli a orestujte ji na oleji. Zaprašte 2 lžícemi špaldové mouky a vlijte rajčata. Přidejte rajčatovou pastu (protlak), zalijte vývarem, přidejte koření a nechte vařit asi 15 minut.
- Koření z omáčky vyndejte, rozmixujte ji do hladka, dolaďte konzistenci případným zahuštěním a vložte do ni opečené kuličky, které nechte v omáčce pár minut povařit.
Kuličky jsou díky brokolici šťavnaté a jídlo celkově lehčí. Brokolice v kuličkách není moc znát, což se může hodit v případě, kdy chcete brokolici zařadit do jídelníčku rodiny a třeba o tom ani nemusí vědět 🙂