Tato zelenina se stala v naší rodině velice oblíbenou. Inspirací k tomuto receptu mi byl Emanuele Ridi a jeho „Peperonata alla Toscana“. Recept vypadá tak jednoduše, že se člověku může zdát opečená zelenina celkem nezajímavá. Jak už to ale bývá, jednoduché recepty bývají ty nejlepší a kombinace olivového oleje, třtinového cukru a šťávy ze zeleniny je více než jedlá 🙂
Na 4 porce budete potřebovat
- 1 kg paprik (ne ty naše bílé papriky, co se používají na lečo, použijte ty barevné)
- 2 cibule
- 0,5 kg rajčat
- 1 střední cuketu (můžete vynechat)
- 1 lžíci cukru (nejlépe přírodního hnědého)
- olivový olej extra virgin
- sůl
- na ozdobu čerstvou bazalku (sušená mi nechutná)
Postup
- Papriky nakrájejte podélně na větší kusy, cibuli na hrubší proužky, rajčata na měsíčky, neoloupanou cuketu na silnější kolečka.
- Na rozpáleném olivovém oleji začněte na cibuli opékat nejdříve papriky, po 5 minutách přidejte rajčata, po dalších 5 minutách cuketu (pokud se rozhodnete pro variantu s cuketou)
- Dle chuti osolte, přidejte cukr, případně ještě trochu kvalitního olivového oleje a opékejte ještě pár minut. Průběžně promíchávejte. Chvílemi můžete pánev přikrýt pokličkou, aby se udělalo trochu šťávy.
- Zelenina nesmí být „blemcavá“ s velkým množstvím šťávy, ale naopak musí být opečená, na skus a pevná. To platí především o cuketě. Cuketa je hotová velice rychle. Proto se přidává až jako poslední. Pokud z ní nevyrobíte blátíčko, je v zeleninových pokrmech opravdu chutná.
Jak s touto zeleninovou pánví naložit dál? Hodí se jako příloha ke grilování, k rybám, můžete z ní vytvořit výtečné vegetariánské jídlo. Stačí tuto směs promíchat s většími pevnějšími těstovinami (např. farfalle nebo penne). Těstoviny následně můžete vylepšit plátky opečeného tofu a zůstat tak u bezmasé varianty.
Ať už se rozhodnete s paprikami naložit jakkoliv, pokrm nádherně ovoní čerstvé lístky bazalky.
TIP
- Jednou jsem zeleninu potřebovala připravit pro větší množství lidí a dělala ji v troubě. Výsledek byl také povedený 🙂
- Na olivovém oleji a cukru nešetřete, k tomuto receptu to skvěle sedí.
- Je zapotřebí brát na vědomí, že nevaříte pokrm podobný leču, rajčata proto musí zůstat pevná 🙂
Dobrou chuť!