Zeleninu je dobré jíst čerstvou, ale také tepelně upravenou. Může to být z důvodu chuťových preferencí a rozmanitosti, ale také z důvodu lepší stravitelnosti.
Do papriky vždy dávám ingredience podle toho, zda chci, aby jídlo obsahovalo více bílkovin nebo sacharidů, zda ho dělám pro sebe nebo i pro děti …
Papriky lze velmi chutně připravit i ve veganské verzi, kdy jako náplň může posloužit tempeh nebo žampiony.
Budete potřebovat
- Červené papriky
- Kuskus
- Vývar na zalití kuskusu
- Gorgonzola (italský plísňový sýr)
- Grana Padano
- Olivy (zelené i černé)
- Olivový olej
Postup
- Připravte si kuskus. Na 3 porce bude stačit půl šálku. Kuskus zalijte vývarem, můžete přidat na jemno nasekané zelené bylinky a nechte 10 minut nabobtnat. Připravuje se vždy v poměru 1:2. 1 díl kuskusu a 2 díly vody. Velmi snadné…
- Papriky rozřízněte podélně, nožíkem odstraňte část se semínky a rozložte je do lehce naolejpvané zapékací mísy nebo misky. Velikost zvolte podle počtu porcí. Důležité je, aby papriky nebyly našikmo, nevyteče z ních pak sýr.
- Do každé papriky dejte lžíci kuskusu a na něj rozložte kousky sýra a olivy. Nemáte co zkazit. Je celkem jedno, zda dáte více kuskusu nebo sýra.
- Povrch ještě můžete posypat sýrem grana padano, aby vznikl křupavý povrch a už to jen stačí zapéct na 190 stupňů po dobu asi 30 minut. Někdy nechávám déle,podle toho, jak moc upečené papriky chci a s jakým sýrem je peču.
Práce na 10 minut a výsledek vynikající.