Na tomto jídle jsem si opravdu pochutnala. Knedlíky jsou výrazné, mají šmrnc a zelí z červené řepy je návykové.
Množství ingrediencí je ze 4 rohlíků, zhruba na 3 menší porce.
Ingredience ( 9 knedlíků)
Špekové knedlíky
- 4 rohlíky
- 2 menší vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 150 g tempehu (uzený nebo marinovaný)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce másla Ghí (nebo jiný tuk)
- Velká hrst nasekané hladkolisté petržele
- 2 lžíce hrubé mouky nebo krupičky (může být i jemná rýžová krupice)
- 1 vrchovatá lžička koření pro vegetariánskou kuchyni NEMASO
- sůl
- 1 lžíce kefíru na zjemnění
Zelí z červené řepy
- 3/4 kg červené řepy
- 1 větší cibule
- 2 lžíce švestkových povidel
- Balsamikový ocet červený
- Kmín – používám tento český drcený
- Sůl
- Trochu vody na podlití
Orestovaná cibulka na ozdobu a přepuštěné máslo na pokapání.
Postup
Knedlíky
- Rohlíky nakrájím na menší kostičky. Max 1 cm. Rozprostřu je na plech a dám péct do trouby do zlatova. Ke konci je třeba hlídat, aby se nespálily. Když vychladnou, přesypu knedlíky do velké mísy.
- V pánvi na dostatečném množství tuku začnu restovat cibuli. Když chytne barvu, přidám tempeh nakrájený na kostičky. Společně opékám do zlatova. Ke konci ochutím směsí koření Nemaso.
- Opečené rohlíky v míse zaliju mlékem rozmíchaným se žloutky. Přidám orestovanou cibuli s tempehem. Dle situace trochu osolím. Vmíchám nasekanou petrželku. Promíchám a nechám alespoň 10 minut odležet, aby rohlíky změkly.
- Vsypu 2 lžíce krupičky. Teď jsem použila jemnou rýžovou krupici. Promíchám s vyšlehanými bílky. Konzistenci doladím a zjemním 1 lžící kefíru.
- Z hmoty tvaruji koule. Měly by bez problému držet pohromadě. Vařím nad párou 20 až 25 minut podle velikosti knedlíků.
Koření Nemaso kromě tohoto receptu používám i na jiná bezmasá jídla např. s tofu. Je ideální, když chcete zvýraznit určitou surovinu nebo potravinu, ale příliš nepřebít její přirozenou chuť.
Zelí z červené řepy
- Červenou řepu uvařím celou neoloupanou do poloměkka. Pak ji oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle.
- Cibuli pozvolna orestuji do zlatova na přepuštěném másle, přidám nastrouhanou řepu, ochutím kmínem, lehce zacáknu vodou, přidám povidla, promíchám a společně dusím asi 10 minut.
- Doladím červeným balsamikovým octem do sladko-kyselé chuti. V zelí není v závěru žádná tekutina, je kompaktní, lehce “mazlavé”.
TIP – tradiční varianta receptu
Chcete uvařit i tradiční verzi tohoto jídla pěkně s uzenou slaninou, špekem a červeným zelím? Doporučuji postupovat podle tohoto osvědčeného receptu na špekové knedlíky od Davídka.
Vyzkoušejte oba recepty a ať se vám doma o to poperou!🙂