Tento těstovinový salát připravuji již několik let. Kombinace chutí jablek, cibulky, fazolek a citronové šťávy mi zachutnala. Na fotce je salát ještě nepromíchaný s nějakým tím “spojovadlem”, aby bylo vidět, z čeho je 🙂
Množství všeho si uzpůsobte podle počtu porcí, na 2 porce těstovin bych doporučila 1 celé jablko.
Budete potřebovat
- Těstoviny (např. vrtulky, mušličky, nejlépe celozrnné)
- Jarní cibulku
- Jablko (nejlépe kyselejší druh)
- Bílé fazolky z konzervy ve slaném nálevu
- Šťávu z citronu
- Sůl
- Spojovadlo toho všeho (zakysaná smetana, popř. bílý jogurt + trocha majonézy, můžete použít i zdravou sojovou majonézu.
Postup
- Požadované množství těstovin uvařte na skus. Nejlepší jsou semolinové, které se nerozvaří. Myslete na to, že salát budete muset na konci pořádně promíchat, z nějakých levných vaječných vrtulek by se tak mohla stát pěkná fašírka.
- Vychladlé těstoviny smíchejte s nakrájenou jarní cibulkou, s nakrájeným jablkem a s bílými fazolkami (nálev nepoužívejte).
- Ochuťte solí a citronovou šťávou.
- Na závěr vše spojte s bílým jogurtem, trochou majonézy, popř. sojanézy.
- Nechte chvíli odležet a vychladit.
TIPY
- Salát můžete udělat čistě dietní a použít jen bílý jogurt, budete ho ale muset více dochutit, např. hořčicí.
- Je dobré ho ochutit více do kysela, aby byl výrazný.
Salát lze jíst samotný, nebo ho vhodně použít jako přílohu.
Dobrou chuť!