Recept

Jablečný moučník s drobenkou – snadné jogurtové těsto

Moučník snadný na přípravu. Akorát hutné jogurtové těsto, které jen namačkáte do formy. 3/4 kila jablek zajistí opravdu šťavnatý výsledek. Každý si ho může osladit podle potřeby. Ať už cukrem, medem nebo rozinkami.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit moučník, kde se podaří snížit množství másla v těstě tak, aby to neubralo na dobrém výsledku. Do těsta jsem místo části másla zapojila bílý jogurt, což funguje skvěle.

Aby byl moučník krásně šťavnatý, zaslouží si pořádnou vrstvu jablek. 3/4 kila je ideální. I takto už by moučník “prošel”. Já jsem však vršek ještě doladila drobenkou, která vytvoří výborný kontrast k náplni.

Když tento moučník peču opakovaně, těsto i náplň dělám vždy stejně, s drobenkou si však občas pohraju. Někdy ji dělám více ořechovou, jindy máslo vyměním za kokosový olej, jindy místo cukru zapojím sirup s nízkým glykemickým indexem.

 Ingredience

Na těsto

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné nebo jiné alternativní mouky mouky (např. špaldová, čiroková)
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • Špetka soli
  • 1 kelímek jogurtu (150 g)
  • ½ sáčku prášku do pečiva (BIO bez fosfátů)

Na náplň

  • 750 g jablek (na jemno posekané nebo nastrouhané)
  • 1 lžička kvalitní skořice
  • Něco k doslazení jablek dle aktuální potřeby a také dle kyselosti jablek (med, třtinový cukr, alternativy cukru, obilné sirupy)
  • Dle chuti rozinky

Na drobenku

  • 50 g mouky (výborná je třeba kombinace polohrubé a mandlové mouky)
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 50 g másla
  • 50 g přírodního cukru nebo jiného oslazovadla dle vašeho stylu

 Postup

  1. Všechny ingredience na těsto zpracuji dohromady. Máslo nesmí být ani tvrdé z lednice, ani rozpuštěné. Musí být pevné a před přidáním k mouce je možné ho nakrájet na menší kousky a pak zapracovat do těsta. Těsto dám odležet do lednice nebo ho hned namačkám či rozprostřu do kulaté formy 26 cm.
  2. Na náplň jablka nasekám na drobné plátky nebo je na hrubo nastrouhám. Podle typu a tvrdosti jablek. Přidám skořici a osladím podle situace. Když chci, přidám rozinky. Jablka rozprostřu na těsto.
  3. Pak už si jen přichystám drobenku tak, že mezi prsty mnu všechny ingredience, až se spojí a vytvoří mastné hrudky. Ty pak nasypu na jablka.
  4. Peču na 180 stupňů asi 40 minut.

 TIPY na vylepšení jablečné náplně

  • Jablka můžete doplnit na drobno posekanými vlašskými ořechy

  • Pro výraznější chuť náplně přidejte k jablkům tuto chemicky neošetřenou sušenou citronovou kůru

  • Když chcete extra sladkou náplň, smíchejte drobné plátky jablek s velkou lžící švestkových povidel

> ☝️Co zapojit jablka úplně jinak? Vyzkoušejte tento makovo jablečný koláč bez mouky.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky