Naschvál jsem do názvu receptu dala pojem “křupavá brokolice”. Ta patří díky svým nutričním hodnotám mezi superzeleninu, ne v každé kuchyni ale zdomácní. Pokud někdo jednou dostane na talíř něco tmavě zeleného rozblemclého, co brokolici připomíná leda při zapojení fantazie, není se čemu divit, že o ni pak není takový zájem.
Nejideálnější úpravou brokolice je její příprava nad párou po dobu pár minut. Pokud někoho její přirozená chuť nenadchne, je dobré ji nějak zaobalit, třeba právě zapéct.
K zapečení jsem zvolila rychlou omáčku ze sýru Ricotta, který lze z nutričního hlediska zařadit mezi favority mléčných výrobků. Jemná a neutrální chuť Ricotty vyzývá k různým experimentům 🙂
Pokud byste nechtěli jídlo zapékat, Ricotta se běžně přidává do těstovin i za studena. Skvělé je zamíchat jí do hotové rajčatové omáčky na italský způsob.
Z ricotty můžete připravit i speciální italské noky, které jsou oblíbenou variantou a chutnají dobře s listovým špenátem nebo v krémové dýňové polévce.
V Itálii se jí Ricotta běžně na sladko. Italské babičky už dávno servírovaly jako sladkou pochoutku ricottu s medem. Zkuste ji zapojit do nepečených dezertů. Já občas dětem do skleničky připravím vrstvený dezert s ovocem a krémem z ricotty
Připravit si domácí noky je hračka. Půl kila brambor typu C, 1 vejce, 150 g hladké mouky, sůl, nic extra složitého. Když Vám ale jde o čas, nebo Vás hňácání těsta nebaví, normálně si je kupte. Doba pokročila a kupované noky nemusí být nutně plné chemie. Samozřejmě koukněte na složení a volte noky čerstvé nebo chlazené. Nemusíme všechno oddřít sami, když to někdo udělá za nás 🙂
Sdílet recept myšičky na: