Bramboráky mám ráda, ale vadí mi jejich příprava na pánvi. Tuna přepáleného oleje a vypotřebovaná role kuchyňských utěrek, které celé padnou při odsávání oleje z bramboráku. Když zkusíte bramborák na plechu, tohle vůbec řešit nebudete…
Připravte těsto na bramboráky, jak jste zvyklí, jen ho zkrátka upečte v troubě. Pokud vlastní osvědčený recept na bramboráky nemáte, zkuste tento 🙂
Budete potřebovat
- asi 1kg brambor
- 2 vejce
- hladkou mouku
- česnek – množství dle chuti (2 – 6 stroužků)
- K dochucení – sůl, pepř, majoránku
- Olivový olej či máslo na vymazání plechu nebo pečicího papíru.
Postup
- Brambory oškrabejte a nastrouhejte (někdo preferuje na jemno, někdo na hrubo, někdo půl na půl).
- Zbavte nastrouhané brambory částečně vody, kterou pustily.
- Přidejte vejce, osolte a opepřete. Dostatečně ochuťte majoránkou, kterou promněte mezi prsty.
- Přidejte tolik mouky, aby bylo těsto středně husté.
- Vylijte ho na plech vyložený pečicím papírem, který ještě potřete olejem. Pokud máte nepřilnavý plech, tak ho jen dostatečně vymažte.
- Pečte na 200 stupňů cca 35 minut. Podle barvy povrchu a okrajů poznáte, že je hotovo.
Podávejte nejlépe s kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou.
Proč je k bramboráku kysané zelí nejlepší?
Kysané zelí posiluje imunitu a je nabyté přírodním vitaminem C. velmi příznivě působí na trávení a zároveň dezinfikuje zažívací soustavu. Pravidelnou konzumací kysaného zelí výrazně posilujete a aktivujete imunitní systém. Po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá stejně jako kysané mléčné výrobky obnovit narušenou střevní mikroflóru. Bylo potvrzeno, že v oblastech, kde se konzumuje velké množství kysaného zelí, se lidé dožívají vysokého věku při plném zdraví.
Tento recept je zapotřebí vyzkoušet a při dalším pokusu případně doladit. Pokud byste chtěli bramborák udělat vyloženě dietně bez jakéhokoliv tuku, nebude to ono. I tak je jeho chuť díky přípravě v troubě jiná, než na jakou jste možná zvyklí, ale stojí za to vyzkoušet je.