Při přípravě pomazánek mám ráda jednoduchost. Není třeba ingredience překombinovávat. Proto ráda připravuji pomazánku buď tuňákovou, vajíčkovou nebo čistě rostlinnou z tofu a mrkve.🙂
Občas je ale lepší odsunout princip “buď a nebo” stranou a těšit se z výsledku, který chutná.🙂
Kombinace tofu, vajec a tuňáka zajistí pomazánce dostatek bílkovin a sytost.
Ingredience
- 1 balení tuňáka nakládaného v oleji (v konzervě nebo ve skle, asi 160 g)
- 1 balení uzeného tofu (kostička, asi 180 g)
- 2 střední mrkve
- 2 vejce uvařená na tvrdo
- 2 lžíce olivového oleje
- Na dochucení sůl, pepř, kurkuma, lžička hořčice a citronová šťáva k docílení požadované chuti
- Na ozdobu lahůdková cibulka či zelené bylinky dle sezóny a možností (např. řeřicha, pažitka, petrželka)
Postup
- Vejce uvařím na tvrdo. Mrkev nastrouhám na drobno. Mrkev orestuji na pánvi na oleji nebo na přepuštěném másle.
- Tyčovým mixérem rozmixuji ve vyšší nádobě tofu spolu s trochou olivového oleje do hladké pasty.
- Tuňáka sliju, olej nepoužívám. Ve střední míse ho rozmačkám vidličkou na kaši. Přidám nastrouhaná nebo na drobno posekaná vejce, orestovanou mrkev a pastu z uzeného tofu.
- Dochutím solí, pepřem a malým množstvím hořčice. Nedávám více než lžičku, aby hořčice příliš neovlivnila chuť. Doladím citronovou šťávou a čtvrt lžičkou kurkumy. Kurkuma dodá pomazánce krásnou barvu. Hotovo!
TIPY
-
Když nemám citronovou šťávu, okyselím pomazánku třeba troškou balsamikového octa.
-
S kurkumou zacházejte opatrně. Velmi barví. Platí, že méně je více. Koupit ji můžete sypkou ve formě koření, objevíte ji však také v obchodech jako čerstvý oddenek typově podobný zázvoru.
-
Uzené tofu má výraznou chuť, což se k jemné chuti mrkve hodí. Použít však můžete i tofu natural nebo marinované tofu.
Jak se dá ještě použít uzené tofu? Doporučuji vyzkoušet noky se zelím a uzeným tofu.
Ať se vám to povede!🙂