Tvarohový moučník s celozrnnou moukou a povidly

Výborný domácí moučník s pořádnou porcí tvarohu. I nakrájený drží pěkně pohromadě, takže se hodí na svačinu do krabičky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když někde narazím na dobrá povidla, hned vím, co s nimi 🙂

Povidla kupuji od různých značek, ve sklenici, samozřejmě bez konzervantů. Stačí si přečíst složení.

A pokud máte to štěstí, že máte domácí, tak není co řešit.

Moučník lze udělat do kulaté formy nebo na menší plech. Já jsem si pořídila menší nepřilnavý plech cca 20×30 cm.

Budete potřebovat

Na Těsto

  • 250 g mouky (dávám buď jemně mletou celozrnnou špaldovou nebo půl špaldové a půl pšeničné polohrubé)
  • 250 tvarohu ve vaničce (může být i klasický)
  • 3 vejce
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 100 g sladila (lze kokosový cukr, přírodní cukr, částečně obilný sirup, jak jste zvyklí)
  • 125 ml oleje
  • šťávu z půlky citronu

Na tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 bio vanilkové cukry
  • lžičku citronové kůry

Dále povidla dle chuti. Pokud jsou tuhá, rozmíchejte je s trochou vody.

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
  3. Lžící nanášejte tvarohovou náplň a dle chuti dolaďte povidly. Ta mohou být švestková, ale také jablečná.
  4. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.

V jiných podobných receptech se v těstě i tvarohové náplni cukru vyskytuje obvykle více. Já ale doporučuji množství ubírat vždy dle typu receptu na hranici, která stále bude chutnat. Vaničkový tvaroh nebývá tak kyselý jako klasický, proto 2 bio vanilkové cukry bohatě stačí. Případně vanilkový extrakt a lžíce medu.

Chuť moučníku není třeba vždy dohánět cukrem, ale lze zakomponovat jablka, rozinky, melasu, skořici, vanilkový či mandlový extrakt.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky