Recept

Jídlo & víno: Vege knedlíčky se zelím z červené řepy

Odlehčená vege verze špekových knedlíků se zelím. Vyzkoušejte zelí udělat z červené řepy a do knedlíčků zakomponujte tofu. Toto jídlo překvapí svojí chutí i sytostí. Červené víno řepu perfektně vyladí a dodá jí hloubku.

Tento recept je další ze seriálu “Párování vína s jídlem” a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde pohodlně nakupuji především vína pěstovaná v souladu s přírodou.

Vyhovuje mi, že si mohu objednat i naturální, autentická či bio vína od různých vinařů a vinisto mi je doručí obratem v jedné zásilce. Mohu tak podpořit i malá rodinná vinařství, kterým záleží na kvalitě…

Recept je na menší množství, pokud je vás více, tak knedlíčky udělejte ze 2 tofu a hotovo 🙂

 Ingredience na 3 porce

  • 250 g pečiva dle vašeho gusta (typově bagetka, houska, rohlík)
  • 1 balení přírodního nebo ochuceného tofu
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule
  • Ghí nebo olivový olej
  • 3 lžíce krupice
  • Hrst na jemno nasekané zelené petrželky
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce bílého jogurtu

Na zelí z řepy

  • 3/4 kg červené řepy
  • 1 červená cibule + tuk na orestování
  • 80 ml suchého intenzivního červeného vína (hutnější, tmavší rubínová barva)
  • 1 lžíce balsamikového krému
  • Drcený kmín
  • Sůl, pepř

 Postup

Knedlíčky

  1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky. Rozprostřete je na plech a krátce zapečte v troubě, aby chytly barvu. Vejce dobře prošlehejte a promíchejte s kostičkami pečiva. Nechte chvíli odležet.

  2. Cibuli orestujte na tuku do zlatova. Tofu vysušte, nastrouhejte na jemno nebo posekejte na drobno a přidejte do pánve. Ochuťte solí, pepřem, kmínem případně kořením, pokud jste použili neochucené tofu.

  3. Směs z pánve promíchejte s pečivem, přidejte petrželku, krupici a propracujte. Po chvíli zjemněte pár lžícemi jogurtu, aby směs byla kompaktní. Je potřeba ji chvíli míchat, aby se vše propojilo.

  4. Tvořte menší nebo střední knedlíčky a vařte pozvolna asi 15 minut ideálně nad párou. Doba se řídí velikostí knedlíčků. Doporučuji pařák s rovným dnem.

Řepa

  1. Neoloupanou řepu uvařte do poloměkka. Pak ji oloupejte a nastrouhejte na hrubo.

  2. Červenou cibuli nakrájejte na jemno a orestujte. Přidejte řepu, červené víno, ochuťte solí, pepřem, kmínem a duste asi 10 minut. Ke konci chuť dolaďte balsamikovým krémem, který i zjemní konzistenci.

TIP na kvalitní červené víno

Pokud si chcete do zelí přidat víno, které bude zajímavé nejen chutí, ale i procesem kvalitního zpracování, doporučuji mrknout na vinisto, konkrétně Vinné sklepy Maršovice. Mají červené víno bez siřičitanů, dokonce i verzi “natural”, či pozdní sběr. Kvalita za příjemné ceny…

> ☝️Jako další jídlo bez masa doporučuji vyzkoušet tyto Tyrolské fleky se zelím

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...