Vesnický nákyp s červenou čočkou

Výborný nákyp, který snese mnoho variant. Je ukázkou nízkorozpočtového zdravého jídla, když se ovšem zadaří, můžete si přilepšit sýrem ;)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Oškrábat pár brambor nebo batátů, nakrájet mrkev a cibuli, propláchnout čočku – nic složitého. Zatímco se brambory vaří, vedle v hrnci si připravíte čočkovo-zeleninovou směs. Maximálně půlhodinka práce, pak už se stará trouba. Základem je dostatečně ochutit jak bramborovou “peřinu”, tak čočkovou směs a výsledkem budete mile překvapeni.

4 porce

Budete potřebovat

  • 200 g červené čočky
  • 800 g brambor nebo batátů (nakombinovala jsem půl na půl)
  • 0,5 l vývaru
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 rajčata (čerstvá nebo lze konzervovaná)
  • 100g zeleného hrášku (menší hrnek)
  • Olivový olej
  • Na dochucení – worcesterovou omáčku, sůl, oblíbené koření (na zeleninu, gyros, kari apod.)
  • 3 až 4 lžíce suché směsi na případné dohuštění čočky (např. kukuřičná strouhanka)
  • 1 kostičku žervé do brambor (lze vynechat)
  • Tvrdý sýr pro zlatavý povrch (lze vynechat)

Postup

  1. Brambory oškrábejte, uvařte v osolené vodě do měkka. Vodu sijte a brambory ušťouchejte. To samé můžete udělat s batáty. Já jsem zvolila variantu půl na půl. Do brambor jsem vmíchala kousek másla a jednu kostičku žervé, aby byly krémovější. Zrovnatak můžete do brambor nastrouhat trochu výrazného sýra.
  2. Na olivovém oleji orestuje na kousky pokrájenou cibuli a mrkev, pak přidejte propláchnutou červenou čočku. Zalijte vývarem a vařte 10 minut.
  3. Přidejte na malé kousky pokrájená rajčata, hrášek, česnek, ochuťte kořením, worcestrovou omáčkou a vařte ještě 5 minut. Čočce svědčí i pálivá chuť, zajímavé je přidat koření Tabasco.
  4. V případě potřeby čočkovou směs lehce dohustěte, aby nebyla zbytečně řídká. Mně perfektně posloužily 3 lžíce kukuřičné strouhanky.
  5. Čočkovou směs přendejte do menšího pekáčku a nechte chvíli zchladnout. Navrch rozprostřete ochucené a ušťouchané brambory nebo batáty.
  6. Dejte zapéct do trouby na 200 stupňů po dobu asi 20 minut. Jídlo můžete vylepšit tím, že dáte ke konci na brambory zapéct sýr, není to ale nutné.

TIPY

  • Čočková směs snese různorodé chutě. Zkoušela jsem ji ochutit jak decentně, tak i pořádně pálivě po indicku a výsledek vždy vynikající.
  • Vyplatí se jídlo nechat chvíli stát, než ho budete nandavat. Nákyp trochu ztuhne a lze jej pak lépe porcovat.

Nákyp je dobrý jak teplý, tak studený.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky