Upéct bezlepkovou může být naprosto snadné, když máte správný recept a svoji osvědčenou bezlepkovou mouku či jejich kombinace.☝️
Já jsem různě experimentovala a zkoušela tradiční olejovou bábovku, bábovku ze 6 vajec, tvarohovou bábovku, kokosovou bábovku. Něco se povedlo, něco vůbec. Třeba mi vůbec nevyhovuje, když je bábovka moc piškotová a suchá.
Vzala jsem si tedy do parády běžně dostupné zakysané podmáslí, které je zdrojem bílkovin a dokáže těsto příjemně zvláčnit. Osvědčil se mi tento poměr ingrediencí.
Samozřejmě musíte počítat s tím, že každé podmáslí je trošku jiné a hlavně každá bezlepková mouka může více či méně vázat tekutinu. Proto jsem v ingrediencích napsala 350 – 400 ml podmáslí. Těsto musí být hezky krémové, hustší, tekuté.
Množství je do klasické bábovkové formy.
Ingredience
- 350 – 400 ml zakysaného podmáslí (prodává se buď v půllitrovém nebo litrovém balení)
- 150 g bezlepkové mouky (směs, buď přímo na pečení moučníků nebo univerzální)
- 150 g bezlepkových jednodruhových mouk ( já dala půl na půl kombinaci hladké kukuřičné a hladké jáhlové mouky)
- 200 g sypkého oslazovadla (buď v krystalové nebo moučkové variantě)
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr (nejlépe bio s pravou vanilkou)
- 130 ml rostlinného oleje
- 1 lžička sušené citronové kůry – Já používám tuto sušenou mletou citronovou kůru BEZ chemie
- 1 kypřící prášek do pečiva (dávám bio bez fosfátů)
- 2 lžíce kakaového prášku
- Máslo a rýžová krupička na vymazání a vysypání formy
Postup
- Vejce lehce prošlehám s cukrem nebo jiným sypkým oslazovadlem. Není třeba šlehat dlouho až do pěny….
- Přidám olej, 350 ml podmáslí a promíchám.
- Postupně zapracuji mouky. Když mám čas, tak mouku prosyju přes sítko. Přidám kypřící prášek do pečiva, sušenou mletou citronovou kůru a promíchám.
- Vyhodnotím konzistenci těsta. Pokud se mi zdá příliš husté, přidám ještě 50 ml podmáslí.
- 2/3 těsta vliju do vymazané a vysypané formy na bábovku. Do zbytku těsta přidám 2 lžíce kakaa a případně doladím ještě lžící podmáslí. Vliju do formy na světlé těsto a dokola několikrát “projedu” vidličkou, aby se obě barvy alespoň trochu propojily.
- Dám do vyhřáté trouby a peču na 175 stupňů asi 50 minut. Zkusím špejlí, zda je bábovka propečená. Hotovo!
TIP
Je výhodné mít při pečení moučníků po ruce citronovou kůru. Dodá těstům vůni a jedinečný šmrnc. Dbejte však na její kvalitu. Mně se osvědčilo používat tuto citronovou kůru od Davídka Mám jistotu, že je kůra bez chemie.👍
> ☝️Do bábovky můžete použít i bílý jogurt. Máte rádi kokos? Vyzkoušejte tuto jogurtovou bábovku s kokosem.🙂
Ať se vám bábovky povedou.