Tento moučník s jablky patří mezi ty vláčnější. Recept na podobný způsob jsem pekla již dvakrát a u žádného nezůstala.Až tento se mi povedl dle představ, proto se dělím o recept 🙂
Budete potřebovat
Užší plech = hrnek 250 ml, tradiční velký plech = hrnek 300ml
- 1 hrnek cukru (záleží, na jak sladké moučníky jste zvyklí a jak sladká či kyselá jablka použijete)
- 3/4 hrnku kvalitního slunečnicového oleje
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky jemně mleté (dá se použít i obyčejná nebo půl na půl)
- 3 hrnky na hrubo nastrouhaných jablek (vychází to tak na 3 jablka)
- 3 vejce
- 3/4 hrnku mléka nebo podle potřeby (klasické nebo alternativní – pohankové, rýžové)
- 1 hrnek vlašských ořechů a rozinek namočených v rumu (namíchané dle chuti, já jsem dala půl na půl)
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky skořice
Postup
- Ze všeho nejdříve si namočte rozinky v rumu. Nemusí to být nutně 100% rumu. Já to dělám tak, že půl hrnku rozinek zaleju vařící vodou a do ní pak přidám rum. Rozinky hezky změknou a provoní se rumem. Ten krok můžete samozřejmě vynechat, dříve jsem rozinky nikdy nenamáčela, ale má to něco do sebe 😉
- Dále si smíchejte cukr, vejce a olej.
- Pak přidejte mouku spolu s kypřícím práškem do pečiva a 3/4 hrnku mléka. Tento moučník jsem zvyklá péct jako čistě celozrnný, mouka se dá namíchat i půl na půl. Než použít všechnu mouku jen bílou, tak i půl hrnku třeba pšeničné celozrnné je lepší než nic 😉
- Dále vmíchejte 3 hrnky na hrubo nastrouhaných jablek a skořici dle chuti. Na celý plech jsou 2 lžičky tak akorát.
- Úplně na závěr vsypejte hrnek vlašských ořechů s rozinkami.
- Promíchejte a vlijte na vymazaný a vysypaný plech. Směs by měla jít na plech skutečně vylít. Není příliš hustá a tuhá. To je takové vodítko pro správnou konzistenci.
- Pečte ve středně vyhřáté troubě na cca 165 stupňů 35 minut. Dle zkušeností s vlastní troubou jistě poznáte, kdy už je moučník hotový.
Správné skladování ořechů
Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami. Je dobré je pravidelně konzumovat, ale v malém množství, už 7 ořechů má totiž 170 Kcal. Rády brzy žluknou, protože obsahují mnoho tuku. Takže jim nesvědčí skladování v teple, vlhku a na světle. Mají být sladké, bez jakékoliv ostré, hořké vůně nebo chutě. To může značit napadení plísní. Oloupané vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladu 4-6 měsíců, v mrazáku či ve skořápce na tmavém místě až 1 rok.
TIP
- Pokud budete moučník připravovat na klasický velký plech, použijte hrnek 300ml. Máte-li o něco menší plech, sáhněte po hrnku 250 ml.
- Moučník můžete na závěr cik cak ozdobit čokoládovou polevou, nebo každou porci zakápnout javorovým sirupem a do středu položit kousek ořechu.
- Vlašáky jsou pro tento moučník ideální. Zkoušela jsem ho péct s mandlemi a vůbec to nebylo ono. Jejich chuť je nevýrazná.
Tak ho zkuste, budu ráda, když sebe i své blízké potěšíte něčím dobrým a zdravým 🙂
Kamila