Recept

Osvědčené těsto na domácí pizzu

Vyzkoušené těsto na domácí pizzu, které dělám už mnoho let. Bez problémů kyne, skvěle se s ním pracuje. Vždy má úspěch! Pizza je výborná... :)

Pizza je pro mnoho lidí atraktivním jídlem. Obzvláště pak pro děti. Ať už nám však reklamy v televizi hlásají cokoliv o úžasných pizzách, které jen stačí vytáhnout z mrazáku, jedná se o artikl, kterému je lepší se rozhodně vyhnout. V mnoha případech se jedná o lacinně ozdobenou placku se zbytečnými aditivy. Nejrozumnější je zajít si do kvalitní italské restaurace, nebo si za pár korun pizzu připravit doma.

Potřebujete

množství na 2 pizzy, buď hodně tenké pizzy na plech nebo o trošku vyšší do kulatého plechu na pizzu

  • 0,5kg hladké mouky (nejlépe typu 0 nebo 00 či 00 extra)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • ¾ balíčku čerstvých kvasnic (droždí, někdy dám i sušené)
  • 2,5 dcl vlažné vody

Postup

  1. Do velké mísy prosyju půl kila hladké mouky, nejlépe té, která je vhodná na přípravu pizzy, tedy typ 00.
  2. Do hrnku si rozdrobím ¾ balíčku čerstvých kvasnic a zaliji částí vlažné vody, kterou mám připravenou (Z 2,5 dcl připravené vlažné vody na pizzu tedy odeberu pár lžic na rozmíchání kvasnic)
  3. Uprostřed mouky udělám důlek a vliji do něj vzniklou kvasnicovou kašičku. Za pár minut se kvásek zaktivuje. Pak přidám všechny ostatní ingredience jako sůl, olivový olej, zbytek vody a zpracuji v hladký kompaktní bochánek.
  4. Bochánek nechám v míse kynout pod utěrkou nejméně hodinu. Těsto by mělo mít vhodné podmínky pro kynutí, tedy žádný chlad. Podle tradičních receptur platí, že čím déle těsto kyne, tím lépe.
  5. Vykynuté těsto rozdělím na dva bochánky.
  6. Těsto rozválím na tenkou placku, asi 5mm. 1 bochánek akorát vystačí na jednu tenkou pizzu na klasický velký plech nebo o trochu vyšší pizzu do kulatého plechu určeného na přípravu pizzy…
  7. Placku přendám na vymaštěný plech, namažu rajčatovou omáčkou a obložím dle chuti a dle toho, co kdo snese 🙂
  8. Peču v předem rozpálené troubě na nejméně 270 stupňů do zezlátnutí okrajů. Asi 10 minut.

 TIPY

  • Těsto se dá jednoduše připravit i v domácí pekárně v programu “těsto”.
  • Když nemám čerstvé kvasnice, využívám i sušené, prodávají se v pytlíku mezi produkty jako prášek do pečiva.
  • Před pečením je dobré těsto zakápnout olivovým olejem
  • Některé moderní trouby mají program Pizza, který pizzu peče při vysokém stupni, což simuluje žhavou pec 🙂

Domácí omáčka na pizzu

Na olivovém oleji orestuji cibuli, trochu kořenové zeleniny a ještě stroužek česneku. Pak hned přidám plechovku kvalitních krájených rajčat. Směs takto nechám provařit nejlépe půl hodiny, aby se vyvařila voda. Ke konci dochutím třeba bazalkou a ještě trochu dosladím, aby omáčka nebyla kyselá. Pak vše rozmixuji tyčovým mixérem.

Příprava domácí pizzy je opravdu jednoduchou záležitostí. Stačí jednou otestovat, jak dlouho ji péct a více není potřeba řešit. Výsledek stojí za tu trochu práce 🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...