Ingredience (asi 3 porce)
- 1 střední kedlubna (nebo 2 malé)
- 300 g zeleniny (mrkev a hrášek)
- 1 cibule
- 1 balení sojové smetany (250 ml, smetana na vaření “cuisine”)
- 2 zarovnané lžíce jáhlové mouky (nebo jiná forma zahuštění dle vašich preferencí)
- Olivový olej
- Na dochucení stroužek česneku, sůl, mletý bobkový list, na špičku lžičky kurkuma, někdy dochutím i trochou sypkého BIO zeleninového bujónu.
- Trošku vody nebo vývaru na závěrečné doladění konzistence pokud bude nutné
Postup
- Kedlubnu oloupu, nakrájím na 3/4cm plátky a pak na hranolky. Mrkev nakrájím na kostičky, hrášek používám mražený. Někdy použiju rovnou kvalitní mraženou zeleninovou směs “hrášek s mrkví”.
- Na olivovém oleji orestuji cibuli nakrájenou na kostičky, až se rozvoní a zesklovatí. Přidám zeleninu a míchám a restuji. Ochutím solí nebo sypkým zeleninovým bujónem bez glutamanu, chuť lze doladit také špetkou mletého bobkového listu nebo muškátového květu. Barvu i chuť lze také pozvednout kurkumou. Na pár minut dám na pánev pokličku.
- Sojovou smetanu přeliju do hlubší misky a metličkou promíchám se 2 lžícemi jáhlové mouky. Tuto směs vliju do pánve k zelenině a na mírném stupni pod pokličkou vařím asi 5 minut. Občas promíchám a případně doladím konzistenci troškou tekutiny.
Tyto zadělávané smetanové kedlubny lze jíst “jen tak” nebo s bramborami nebo s vejcem nebo s opečeným tofu…
> ☝️Z kedluben se dají udělat také tytokedlubnové karbanátky. S jogurtovým dipem jsou báječné!🐭
Ať se vám to povede! 🙂