To vše zapečené v troubě za pomoci zakysané smetany, labužnickou verzi pak zajistíte vhodným sýrem navrch, třeba mozarellou nebo goudou.
Budete potřebovat
- Uvařené brambory – nejlépe ve slupce, vychlazené
- Krátce povařené růžičky květáku
- Šmakoun nakrájený na kostičky (zvolila jsem druh s hlívu ústřičnou)
- Zakysanou smetanu + mléko na zředění
- 1 vejce
- Máslo na vymazání zapékací nádoby
- Na dochucení sůl, zelené bylinky, případně kurkuma, kari
- Dle chuti sýr na posypání (použila jsem tvrdší mozarellu)
Postup
- Uvařte si brambory. Nejlépe ve slupce. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na půlkolečka.
- Květák rozeberte na drobné růžičky a krátce povařte, můžete jej připravit i nad párou. Květák rychle měkne, stačí pár minut, musí zůstat na skus.
- V mističce si připravte zapékací omáčku. Smíchejte zakysanou smetanu, vejce a trochu mléka, ochuťte solí, můžete přidat i obíbené koření či zelené bylinky.
- Ve větší míse lehce promíchejte brambory, květák a na kostičky nakrájeného Šmakouna. Vsypte do tukem vymazaného pekáčku, urovnejte a zalijte zapékací omáčkou.
- Zapékejte na asi 190 stupňů po dobu 25 minut. 10 minut před koncem doby pečení můžete posypat sýrem.
TIP
Výborná a prověřená je kombinace květáku a kari, pokud stojíte o nepálivou variantu, vsaďte na kurkumu.