Recept

Zapečené krůtí maso “tandoori” – téměř bez práce s lahodným výsledkem

Pokud jste "masožrouti", je krůtí maso rozhodně lepší volbou, než kuřecí. V této úpravě ho budete milovat.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Maso nepřipravuji zas tak často. Občas ale koupím kvalitní krůtí plátky a udělám z nich za pomoci brambor, smetany (nebo jogurtu) a koření „tandoori“ skvělé jídlo, které je téměř bez práce. V pekáčku vše máte poskládáno za pár minut a pak už se stará trouba – ideální 🙂

Budete potřebovat

  • Krůtí prsní řízky nebo plátky
  • Brambory (nejlépe ty, které můžete nechat i se slupkou)
  • 1-2 cibule (můžete ji klidně vynechat, pokud vám dělá težko)
  • Koření ([tandoori masala](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tandoori-masala “Tandoori masala”), sůl, kmín)
  • Na zalití a zapečení – 2 kelímky smetany (Já jsem dala 1 klasickou smetanu v kelímku a 1 rostlinnou sojovou smetanu, zkusila jsem i rýžovou smetanu, jogurt apod.)

Postup

  1. Pokud máte krůtí prso, udělejte si z něj plátky, pokud máte rovnou krůtí plátky, o to je to jednodušší. Maso můžete, ale nemusíte naklepat, záleží na tloušťce plátků.
  2. Nakrájejte si 1 – 2 cibule na proužky, bambory omyjte a i se slupkou je nakrájejte na cca ¾ cm kolečka. Občas brambory oloupu, když je slupka tlustá, snažím se ale použít takové brambory, abych měla ušetřenou práci a nic jsem škrabat nemusela.
  3. Na dno vhodného pekáčku dejte trochu olivového oleje, na něj pak cibuli a rovnoměrně rozprostřete kolečka brambor.
  4. Brambory osolte.
  5. Další vrstva je krůtí maso, které ochutíte kořením [Tandoori masala](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tandoori-masala “Tandoori masala”), až je celé pěkně červené. Když byste dali koření málo, tak jeho chuť v jídle zanikne. Je lepší pořídit si ho u stánku s kořením, popř. ve specializovaných eshopech, kde máme jistotu kvality.
  6. Maso zakryjte další vrstvou na kolečka pokrájených brambor.
  7. Na závěr vše zalijte vámi vybranými smetanami.
  8. Přiklopte a pečte na cca 200 stupňů asi 1 hod. 15 minut.
  9. 10 minut před koncem pečení můžete poklop sundat a nechat brambory zvrchu lehce zapéct.

Brambory a krůtí maso jsou sami o sobě dietní, záleží tedy jen na vás, kolik kalorií tomuto jídlu „dopřejete“. Když jídlo zalijete dvěma „třicítkama“, bude to dobré a šťavnaté, zato dost tučné.

TIP

Pokud si toto jídlo chcete připravit spíše jako dietní, místo smetan můžete použít velký kelímek bílého jogurtu nebo rostlinnou sojovou smetanu. Kombinace bílého jogurtu a koření tandoori je tradiční. Koření se rozmíchá v bílém jogurtu, do kterého se maso může den předem naložit.

Koření tandoori může být lehce či více pikantní. Když jsem tento recept připravovala pro celou rodinu, dítěti jsem kousek krůtího jednoduše neokořenila a mohlo se vše společně péct najednou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky