Ingredience na střední pekáček
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 1 balení ochuceného tofu – např. marinované nebo uzené
- 200 g mraženého hrášku
- 2 velké cibule
- 1 balení vysokoprocentní smetany (200 až 250 ml, 33 %)
- Tuk na vymazání pekáče a orestování cibule – doporučuji přepuštěné máslo Ghí
- Na dochucení sůl, pepř a zelené bylinky nebo oblíbená směs koření – já dávám např. Brambůrek nebo Arménskou adžiku
Postup
-
Ideálně den předem si uvařím brambory ve slupce. Brambory pak oloupu, nakrájím na malé kostičky, nebo je protlačím skrz mřížku jako na bramborový salát. Malé kousky brambor v míse důkladně promíchám s kořením.
-
Cibuli nakrájím na kostičky a orestuji pozvolna do zlatova na přepuštěném másle Ghí. Ke konci přidám tofu nakrájené na kostičky a společně krátce promíchám.
-
Ve větší míse smíchám dohromady brambory, cibuli s tofu, dle potřeby ještě trochu osolím. Vmíchám povolený hrášek a důkladně propojím.
-
Směs dám do vymaštěného pekáče střední velikosti tak, aby brambory nebyly v příliš vysoké vrstvě. Lepší je vrstva jen pár centimetrů. Zaliju rovnoměrně tučnější smetanou a zapeču v troubě do zlatova bez poklopu. Peču asi na 180 stupňů 30 až 35 minut. Hotovo!
TIP č. 1
Osvědčilo se mi brambory ve slupce připravovat nad párou. Mám skleněný parní nástavec, který nasadím na hrnec a pára se o vše postará. Brambory si díky tomuto postupu zachovají více živin.
TIP č. 2
Pokud chci, aby bylo jídlo více zeleninové, přidám k hrášku ještě malé kousky brokolice. Tu je třeba předem krátce tepelně upravit. Ideálně nad párou. Zůstane tak hezky zelená. Jindy zase jednu cibuli nahradím pórkem, který je v jídle také vynikající.
> ☝️Další nápad na jídlo s bramborami a tofu? Vyzkoušejte tyto Zapečené brambory s brokolicí, tofu a zapékací omáčkou.🙂