Recept

Zapečený květák ve stylu francouzských brambor

Atraktivní jídlo z jednoho pekáče inspirované francouzskými bramborami. Celá velká hlávka květáku zapadne natotata. Vejce a kvalitní šunka dodají sytost, smetana vláčnost. Chuť a barva skvěle vyladěná díky voňavému koření.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Při přípravě tohoto receptu jsem vycházela z těchto vychytaných francouzských brambor. Cílem bylo zajistit podobnou chuť i strukturu jen s tím rozdílem, že bude základ tvořit místo brambor květák.

Květák je bohatým zdrojem vlákniny a dalších živin. Recept ocení lidé, kteří potřebují do jídelníčku zařadit více zeleniny, preferují nízkosacharidovou stravu, nebo se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají bramborám.

 Ingredience

  • 1 velký květák
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • 250 g šunky (použila jsem teď vysokoprocentní vařenou)
  • 2 větší cibule
  • 1 kelímek smetany (33%) + 1 syrové vejce
  • 1 miska mraženého hrášku (asi 250 g)
  • Máslo Ghí na orestování cibule a vymazání pekáče
  • Sůl, pepř, majoránka
  • Pro další dochucení a super barvu 2 lžičky koření na vegetariánská jídla Vegoš

 Postup

  1. Květák rozeberu na růžičky a krátce ho tepelně upravím tak, aby trochu změknul. Já jsem ho dělala asi 10 minut nad párou. Možností je také krátce ho povařit nebo ho “nechat povolit” v troubě.
  2. Vejce uvařím na tvrdo. Cibuli nakrájím na kostičky. Mražený hrášek nechám povolit. Šunku nakrájím na menší kousky.
  3. Na dostatečném množství přepuštěného másla nebo jiného tuku orestuji pozvolna cibuli do zlatova. Restuji ji na mírném stupni klidně 8 minut, aby hezky změkla a nespálila se.
  4. Lehce změklý květák na prkýnku nasekám na drobnější kousky. Jako když bych uvařené brambory protlačila přes mřížku. Květák osolím, opepřím, ochutím majoránkou. Ve velké míse důkladně promíchám s kostičkami vajec, šunky, hráškem a orestovanou cibulkou. Vše ještě dochutím a propojím kořením Vegoš.
  5. Pekáč vymažu tukem a rozprostřu do něj v nízké vrstvě květákovou hmotu. Na závěr rovnoměrně zaliju smetanou rozšlehanou s vejcem.
  6. Zapékám na 185 stupňů asi 30 minut do “zpevnění” a lehkého zezlátnutí. Hotovo!

TIP č. 1

Toto jídlo můžete pro změnu snadno připravit i ve vegetariánské a více rostlinné verzi. Stačí jednoduše šunku nahradit uzeným tempehem a tradiční smetanu za rostlinnou.

TIP č. 2

Pokud nemáte směs koření vhodnou k dochucení zeleniny nebo vegetariánských jídel, můžete zapečený květák vylepšit bylinkami jako je libeček nebo petržel a barvu zvýraznit malým množstvím kvalitní kurkumy. Za mě nejosvědčenější je v tomto případě dochucení směsí koření Vegoš, které vše hezky propojí, zvýrazní.👍

 TIP č. 3

Směs “Vegoš” dávám také do různých kuskusových, cizrnových nebo zeleninových karbanátků. Inspiraci a konkrétní recept na zeleninové karbanátky omrkněte v online Davídkovo kuchařce.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky