Při přípravě tohoto receptu jsem vycházela z těchto vychytaných francouzských brambor. Cílem bylo zajistit podobnou chuť i strukturu jen s tím rozdílem, že bude základ tvořit místo brambor květák.
Květák je bohatým zdrojem vlákniny a dalších živin. Recept ocení lidé, kteří potřebují do jídelníčku zařadit více zeleniny, preferují nízkosacharidovou stravu, nebo se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají bramborám.
Ingredience
- 1 velký květák
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- 250 g šunky (použila jsem teď vysokoprocentní vařenou)
- 2 větší cibule
- 1 kelímek smetany (33%) + 1 syrové vejce
- 1 miska mraženého hrášku (asi 250 g)
- Máslo Ghí na orestování cibule a vymazání pekáče
- Sůl, pepř, majoránka
- Pro další dochucení a super barvu 2 lžičky koření na vegetariánská jídla Vegoš
Postup
- Květák rozeberu na růžičky a krátce ho tepelně upravím tak, aby trochu změknul. Já jsem ho dělala asi 10 minut nad párou. Možností je také krátce ho povařit nebo ho “nechat povolit” v troubě.
- Vejce uvařím na tvrdo. Cibuli nakrájím na kostičky. Mražený hrášek nechám povolit. Šunku nakrájím na menší kousky.
- Na dostatečném množství přepuštěného másla nebo jiného tuku orestuji pozvolna cibuli do zlatova. Restuji ji na mírném stupni klidně 8 minut, aby hezky změkla a nespálila se.
- Lehce změklý květák na prkýnku nasekám na drobnější kousky. Jako když bych uvařené brambory protlačila přes mřížku. Květák osolím, opepřím, ochutím majoránkou. Ve velké míse důkladně promíchám s kostičkami vajec, šunky, hráškem a orestovanou cibulkou. Vše ještě dochutím a propojím kořením Vegoš.
- Pekáč vymažu tukem a rozprostřu do něj v nízké vrstvě květákovou hmotu. Na závěr rovnoměrně zaliju smetanou rozšlehanou s vejcem.
- Zapékám na 185 stupňů asi 30 minut do “zpevnění” a lehkého zezlátnutí. Hotovo!
TIP č. 1
Toto jídlo můžete pro změnu snadno připravit i ve vegetariánské a více rostlinné verzi. Stačí jednoduše šunku nahradit uzeným tempehem a tradiční smetanu za rostlinnou.
TIP č. 2
Pokud nemáte směs koření vhodnou k dochucení zeleniny nebo vegetariánských jídel, můžete zapečený květák vylepšit bylinkami jako je libeček nebo petržel a barvu zvýraznit malým množstvím kvalitní kurkumy. Za mě nejosvědčenější je v tomto případě dochucení směsí koření Vegoš, které vše hezky propojí, zvýrazní.👍
TIP č. 3
Směs “Vegoš” dávám také do různých kuskusových, cizrnových nebo zeleninových karbanátků. Inspiraci a konkrétní recept na zeleninové karbanátky omrkněte v online Davídkovo kuchařce.