Rajčatovou polévku připravuji celkem často. Nejčastěji [tuhletu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/rajcatova-polevka-rychla-a-fantasticka “tuhletu”). Tentokrát jsem ale měla pasírovaná rajčata “ve skle” a neměla jsem chuť použít bílou mouku. Ono se totiž dá úžasné krémové konzistence u mnoha jídel dosáhnout i pomocí červené čočky a ovesných vloček.
Budete potřebovat
- 1 velkou sklenici pasírovaných rajčat (“tekutá rajčata”,passata, někde je uvedeno 750g nebo 700ml)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- Trochu olivového oleje
- 4 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce červené čočky
- Čerstvou nebo sušenou bazalku
- 3/4 litru vody (+ pak ještě neco na doladěni hustoty)
- Na dochucení – sůl nebo zeleninové přírodní ochucovadlo, trochu cukru (nebo jiného sladidla)
Postup
- Na olivovém oleji lehce orestujte na hrubo nakrájenou cibuli.
- Na pár vteřin překrojený stroužek česneku, jen, aby zavoněl a nezhořkl.
- Přisypte 4 lžíce ovesných vloček a promíchejte.
- Vlijte sklenici pasírovaných rajčat.
- Přisypte 3 lžíce propláchnuté červené čočky.
- Zalijte 3/4 litrem vody.
- Ochuťte trochou přírodního cukru, případně solí a bazalkou. Vařte asi 10 minut, než změkne čočka. Pak vše rozmixujte do hladka a hustotu dolaďte podle potřeby. Já mám radši více tekutou, dětem se zas lépe jí o něco hustší …
TIPY
-
Bez toho cukru to není úplně ono, pasírovaná rajčata jsou celkem kyselá, a díky lehkému oslazení dosáhnete příjemné sladkokyselé chuti.
-
Pokud chcete z této polévky udělat sytější jídlo třeba pro děti, dejte do polévky těstovinovou rýži, kuskus, tarhoňu nebo domácí nočky …
-
Pro dospělé doporučuji polévku na talíři dochutit čerstvě namletým pepřem. Horká krémová polévka, a ještě takto okořeněná, dokonale zahřeje 🙂
Téhle polévky není u nás doma nikdy dost … 🙂