Palačinky z hustého zakysaného podmáslí jsem zkoušela snad 6x, než jsem se dobrala této receptury. Když se mi těsto zdálo moc hutné a doředila jsem ho mlékem, tak se pak trhalo a palačinky nešly obrátit.
Zůstala jsem tedy u hustější konzistence těsta. Palačinky jsou o něco silnější než ty tradiční tenké. Sedí to k nim, protože jsou krásně vláčné.
Někdy je dělám jen světlé, jindy je pro zajímavost upeču s kakaovým efektem.🙂
Výsledná hustota těsta se řídí použitým podmáslím a samozřejmě také konkrétní moukou. Výsledkem má být těsto hustější než na tradiční palačinky, avšak stále tekuté, krémové…
Ingredience (6 větších palačinek)
- 500 ml zakysaného podmáslí (běžně k sehnání, buď v láhvi nebo v tetrapacku)
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky (nebo jiná jemně mletá alternativa dle vašeho stylu)
- 1 lžíce sypkého oslazovadla
- 1 lžíce kakaového prášku + 1 lžíce mléka do kakaové části těsta
- Přepuštěné máslo – dala jsem české ghíčko
Postup
- Zakysané podmáslí metličkou promíchám s vejci a postupně přidávám mouku. Je potřeba, aby se směs důkladně propojila. I kdyby se vám zdála moc hustá, tak ji chvíli míchejte do hladké krémové konzistence. Menší část těsta odeberu a přidám do něj kakao a zředím lžící mléka.
- Těsto je o něco hustší než na klasické palačinky. To je v pořádku. Palačinkovou pánev nahřeju, vytřu ji přepuštěným máslem Ghí a naliju na ni jednu větší nebo 2 menší naběračky těsta. Těsto pomohu rozprostřít do stran.
- Na bílé těsto ihned naliju to kakaové. Kakaové těsto naliju ve tvaru spirály. Aby byla spirála tenká, pomůže třeba nádobka se zobáčkem nebo odměrka.
- Peču jako klasické palačinky, z jedné i z druhé strany. Palačinku obracím, až když je spodní strana dostatečně propečená. Druhou stranu opékám krátce a dávám pozor, aby se kakaové těsto nepřipálilo. Hotovo!
A teď už jen stačí palačinky dochutit nebo naplnit podle svého gusta, cíle či nálady.
> ☝️Vyzkoušejte také tyto palačinky se Skyrem a domácím jahodovým pyré.🙂