Klasické tradiční pesto z bazalky mám ráda spíše k těstovinám. Má pro mě do zeleninových salátů příliš výraznou specifickou chuť. Lze se jím ale inspirovat a vytvořit si doma v podobném duchu bylinkové pesto, které zeleninu a mozzarellu skvěle dochutí.
Tradiční pesto obsahuje parmazán, existují ale i “lehčí verze” bez něj. Tuto variantu využijí například lidé, kteří mají intolerance či alergie na mléčné výrobky.
Na bylinkové pesto budete potřebovat
- Různé bylinky ( buď 1 druh, nebo kombinaci, např. listy medvědího česneku, pažitku, hladkolistou petržel, rukolu)
- Panenský olivový olej
- Citronovou šťávu
- Hrstku vlašských ořechů nebo kešu (ideálně předem chvíli namočené)
- 1 stroužek česneku
- Sůl
Dále budete potřebovat
- Listové saláty dle chuti (hlávkový, římský, polníček, rukolu atd.)
- Rajčata
- Baby mozzarellu (kuličky)
- Balsamikový krém tmavý (Crema di balsamico)
Postup
- Bylinky nakrájejte na kousky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, ořechy, olej, citronovou šťávu, promíchejte a rozmixujte do hladka.
- Salátové listy naaranžujte na talíř, přidejte rajčata, bylinkové pesto, kuličky baby mozarelly. Zakapejte tmavým balsamikovým krémem.