Aby salát zasytil, musí obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Bílkoviny i správné tuky jsou zajištěny nejen vejcem, ale i sezamovou pastou tahini a dýňovými semínky.
Nejlepší je samozřejmě dýňová semínka tepelně neupravovat a nechat přirozená. Někdy je ale krátce opražím a užiju si tu jejich výraznou chuť a křupavost 🙂 Dodají salátu šmrnc.
Budete potřebovat
- Listovou zeleninu (rukola, polníček)
- Další zeleninu (rajče, okurka, paprika, cibule)
- Vařená vejce
- Na zálivku sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu, med
- Dýňová semínka
- Sůl, pepř
Postup
- Zeleninu a saláty omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte na kousky.
- V mističce si připravte zálivku. Metličkou dohladka vymíchejte a našlehejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu a med.
- Na pánvičce na sucho krátce opražte dýňová semínka.
- V míse důkladně promíchejte zeleninu se zálivkou. Rozdělte do misek a na každou porci dejte 1 nakrájené vařené vejce, lehce osolte, opepřete a posypte lžící opražených semínek.
Co je tahini?
Tahini jsou rozemletá opražená sezamová semínka s trochou mořské soli. Kvalitní sezamová pasta nebo omáčka by měla obsahovat pouze sezam a mořskou sůl, nic víc. Někdy se v ní může objevit palmový tuk a další suroviny, ty ale do originálu nepatří.
Tahini lze použít do pomazánek, snídaňových kaší, na zeleninové zálivky, skvěle poslouží s jogurtem a medem jako pohlazení chuťových buněk.
Sezamová pasta ale není jen o báječné chuti. Obsahuje vápník, vitaminy skupiny B a vitamin E. Je také zdrojem hořčíku, draslíku a zinku, pomáhá tedy udržovat v rovnováze nervovou soustavu a zdravou kůži.
Tahini má jediné “ale”, a to kalorickou hodnotu. Konzumujeme tedy po lžičkách, nikoliv s polévkovou lžící po večerech 🙂