Recept

Zimní salát s pečenou červenou řepou, čočkou beluga a baby mozzarellou

Sytý a výživný salát, který je dokonalou kombinací výrazné řepy, vlákninou nabité čočky a šťavnaté mini mozzarelly v podobě praktických kuliček. Vychytaný dresink vše skvěle dochutí. V receptu najdete návod na nejlepší úpravu syrové řepy a správné vaření belugy.

Cílem tohoto receptu bylo sestavit salát, který se hodí pro zimní období, bude sytý jako hlavní jídlo a může být v klidu na seznamu jídel, díky kterým se cítíme dlouhodobě fit.

Výživné saláty jsou trendem zdravého životního stylu a můžeme díky nim dostat do jídelníčku zajímavé ingredience, antioxidanty, vlákninu i všechny makroživiny. Vyplatí se zařazovat je i v zimě a dostat na talíř různé barvy. Doporučuji sáhnout pro suroviny typické pro toto období jako je červená řepa a čočka.

Výživné či “obědové” saláty si najdou cestu ke každému, pokud jsou dobře dochucené. Neobejdou se bez poctivého domácího dresinku, který je zároveň zdrojem prospěšných tuků. Takový salát s opečenou bagetkou perfektně zasytí a ještě je krásný na pohled.

 Ingredience na 1 salát

  • 2 velké hrsti salátu rukola nebo polníčku
  • 1 střední bulva upečené červené řepy
  • 4 lžíce uvařené černé čočky Beluga
  • 1 menší balení baby mozzarelly (kuličky)
  • Opečená celozrnná bagetka, foccacia nebo kváskový chléb
  • Na dochucení čtyřbarevný pepř, může být i balsamikový krém

Malá sklenička dresinku

  • 50 ml olivového oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce čekankového sirupu nebo medu
  • Sůl, pepř

 Postup

  1. Jako první si připravte ingredience. Kompletace salátu pak bude rychlá záležitost. Je potřeba tepelně upravit červenou řepu. Nejlépe chutná pečená. Neoloupané bulvy řepy zabalte do alobalu nebo pečícího papíru, vyskládejte do malého pekáčku a dejte do trouby na 180 stupňů na hodinu a půl.

  2. Černou čočku uvařte podle návodu. Ideální je vařit ji na velmi mírném stupni v menším množství vody. Zůstane jí tak sytá barva i tvar.

  3. Ingredience na dresink ve větší misce jednoduše vymíchejte metličkou, až lehce zhoustne.

  4. Rukolu nebo polníček na hrubo posekejte a důkladně promíchejte s dresinkem. Nedávejte všechen dresink, zbytek si nechte na další salát. Promíchejte s uvařenou čočkou a naservírujte na salátový talíř. Pak už jen obložte jemnými plátky řepy a kuličkami mozzarelly.

  5. Salát dolaďte pepřem, mozzarellu můžete dozdobit i balsamikovým krémem. Podávejte dle chuti s kouskem opečené bagetky nebo s kváskovým pečivem. Vše dle chuti a vašich nutričních preferencí.

TIP č. 1

Mini mozarellu v podobě kuliček můžete sehnat jak v tradiční, tak nízkotučné verzi. Někdy se vyplatí “ušetřit” tuk v podobě mléčných výrobků a dodat jej formou kvalitního oleje lisovaného za studena promíchaného se zeleninou.

 TIP č. 2

Když už budete vařit černou čočku belugu, udělejte jí více a vytvořte pak během chvíle čočkové curry. Kombinace zeleniny, žluté omáčky a tmavé čočky chutná i vypadá perfektně. Při vaření s černou čočkou zacházejte jako v rukavičkách. Stačí ji nechat jen mírně probublávat, nemíchat. Bude pak měkká, přesto pevná na skus a zůstane jí velmi sytá tmavá barva.👍

Recept byl vytvořen pro SKINNY.cz, zaměřující se na doplňky stravy a zdravý způsob života.

> ☝️Jako další osvědčený recept s řepou doporučuji vyzkoušet ty to šťavnatéKrůtí kuličky s červenou řepou a pečenými batáty

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...