vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Bílá fazolačka lehce do kysela

08.05.2024 Kamila Metzová

Polévky Bez lepku Bez masa

Vydatná smetanová polévka, jejíž základ tvoří velké bílé fazole. Vychází z tradiční staročeské kuchyně. Sytá, hřejivá, lehce do kysela díky zakysané smetaně.

Tento recept je prostorem pro to vyzdvihnout bílé fazole jménem NAVY, které jsem použila. Je to odrůda bílých fazolí. Jsou jemné a měly by se uvařit rychleji...Nejlépe se hodí do polévek a pomazánek...Jinak můžete tuto polévku udělat i z jiných odrůd velkých bílých fazolí...vlastně i z malých...

Bílá fazolačka je tradiční polévkou našich prababiček. Má různé verze. Může být jen s bramborem a fazolemi, vydatné verze jsou třeba i s uzenými žebry....

Polévku můžete zahustit pár lžícemi mouky. Já jsem dala rýžovou, protože má neutrální chuť a je bezlepková...Mouku můžete klidně vynechat a na konci polévku dohustit "svým vlastním obsahem". Odeberete 2 naběračky hustého obsahu, rozmixujete do hladka a vrátíte do polévky....i to ráda dělám.

 Ingredience

 Postup

  1. Tento recept vyžaduje přípravu, a to namočení fazolí. Ideálně přes noc, klidně 24 hodin. Po namočení vodu slijte a v nové vodě uvařte do měkka. Do vody můžete přidat bylinky jako tymián, majoránka, kmín, koriandr, saturejka...Doba varu záleží na fazolích...

  2. Na drobno nakrájenou cibuli orestujte na másle Ghí nebo oleji lehce do zlatova. Aby chytla chuť, ale nebyla tmavá. Děláme světlou polévku....K cibuli přidejte půlkolečka mrkve a také zarestujte. Ke konci přidejte 4 lžíce mouky, pokud chcete méně hustou, dejte 3. Opět krátce zarestujte.

  3. Zalijte vývarem, přihoďte bobkový list a nové koření a nechte 10 minut provařit cibuli a mrkev. Mezitím si nakrájejte brambory na menší kostičky. Nebo větší jestli chcete. Brambory přidejte do hrnce, osolte, opepřete, ochuťte česnekem. Vařte 10 minut.

  4. Přilijte klasickou sladkou smetanu a vařte 5 minut. V misce si rozmíchejte do hladka zakysanou smetanu a úplně na konec vmíchejte do polévky.

  5. Dolaďte chuť podle vašeho gusta. Někomu vyhovuje jemnější smetanová chuť, jinému zase kyselá. Pokud chcete více kyselou, dolaďte octem...lehce...

TIP č. 1

Pokud jste jako já ve fun clubu Davídkova koření, tak do této polévky se na dochucení výborně hodí Dětské bylinky Eliška. Když chcete jemnou verzi, nedávejte pepř, česnek a dejte Elišku...

 TIP č. 2

Když máte na polévku chuť a chcete ji mít na stole RYCHLE, tak můžete použít i hotové fazole. Ty větší, třeba velké bílé máslové...Nebudu dělat, že je doma taky nemám. Někdy je čas luštěniny vařit a namáčet, jindy sáhnu po hotových...

☝️Další tip na luštěninovou polévku? Doporučuji zkusit tuto čočkovou polévku. V názvu má sice novoroční, ale já ji dělám klidně i na jaře 😁

Kami.

<p>Je na vás, jak moc hustou si polévku uděláte. Tak jako tak je báječná...Mňam!</p>