Rychle / jednoduše / zdravě

Bílá fazolačka lehce do kysela

Vydatná smetanová polévka, jejíž základ tvoří velké bílé fazole. Vychází z tradiční staročeské kuchyně. Sytá, hřejivá, lehce do kysela díky zakysané smetaně.
Polévka z fazolí Navy

Tento recept je prostorem pro to vyzdvihnout bílé fazole jménem NAVY, které jsem použila. Je to odrůda bílých fazolí. Jsou jemné a měly by se uvařit rychleji...Nejlépe se hodí do polévek a pomazánek...Jinak můžete tuto polévku udělat i z jiných odrůd velkých bílých fazolí...vlastně i z malých...

Bílá fazolačka je tradiční polévkou našich prababiček. Má různé verze. Může být jen s bramborem a fazolemi, vydatné verze jsou třeba i s uzenými žebry....

Polévku můžete zahustit pár lžícemi mouky. Já jsem dala rýžovou, protože má neutrální chuť a je bezlepková...Mouku můžete klidně vynechat a na konci polévku dohustit "svým vlastním obsahem". Odeberete 2 naběračky hustého obsahu, rozmixujete do hladka a vrátíte do polévky....i to ráda dělám.

 Ingredience

  • 250 g velkých bílých fazolí v suchém stavu (použila jsem fazole NAVY)
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 350 g brambor
  • 4 lžíce mouky - dala jsem rýžovou, můžete klasiku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany (může být 12 i 33)
  • 1 kelímek zakysané smetany (já dala 16%, může být méně...)
  • 2 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl a pepř
  • Olej nebo Ghí
  • Na doladění chuti ocet

 Postup

  1. Tento recept vyžaduje přípravu, a to namočení fazolí. Ideálně přes noc, klidně 24 hodin. Po namočení vodu slijte a v nové vodě uvařte do měkka. Do vody můžete přidat bylinky jako tymián, majoránka, kmín, koriandr, saturejka...Doba varu záleží na fazolích...

  2. Na drobno nakrájenou cibuli orestujte na másle Ghí nebo oleji lehce do zlatova. Aby chytla chuť, ale nebyla tmavá. Děláme světlou polévku....K cibuli přidejte půlkolečka mrkve a také zarestujte. Ke konci přidejte 4 lžíce mouky, pokud chcete méně hustou, dejte 3. Opět krátce zarestujte.

  3. Zalijte vývarem, přihoďte bobkový list a nové koření a nechte 10 minut provařit cibuli a mrkev. Mezitím si nakrájejte brambory na menší kostičky. Nebo větší jestli chcete. Brambory přidejte do hrnce, osolte, opepřete, ochuťte česnekem. Vařte 10 minut.

  4. Přilijte klasickou sladkou smetanu a vařte 5 minut. V misce si rozmíchejte do hladka zakysanou smetanu a úplně na konec vmíchejte do polévky.

  5. Dolaďte chuť podle vašeho gusta. Někomu vyhovuje jemnější smetanová chuť, jinému zase kyselá. Pokud chcete více kyselou, dolaďte octem...lehce...

TIP č. 1

Pokud jste jako já ve fun clubu Davídkova koření, tak do této polévky se na dochucení výborně hodí Dětské bylinky Eliška. Když chcete jemnou verzi, nedávejte pepř, česnek a dejte Elišku...

 TIP č. 2

Když máte na polévku chuť a chcete ji mít na stole RYCHLE, tak můžete použít i hotové fazole. Ty větší, třeba velké bílé máslové...Nebudu dělat, že je doma taky nemám. Někdy je čas luštěniny vařit a namáčet, jindy sáhnu po hotových...

☝️Další tip na luštěninovou polévku? Doporučuji zkusit tuto čočkovou polévku. V názvu má sice novoroční, ale já ji dělám klidně i na jaře 😁

Kami.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Bílá fazolová polévka recept

Je na vás, jak moc hustou si polévku uděláte. Tak jako tak je báječná...Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Alena
Trošku se ztrácím v postupu, někam se vytratily ty fazole. Předpokládám, že je scedím a přidám do vývaru k bramborům? Nebo se používá i voda z fazolí? Děkuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?