V Německu jsem si koupila bio kysané zelí, že s ním “něco vymyslím”. A jelikož jsem potřebovala zpracovat 2 kuřecí stehýnka, nápad na jídlo byl tu. Upéct maso na zelí je naprosto bezpracné. Jako přílohu jsem se rozhodla udělat domácí bramborové noky. Dělala jsem je narychlo a neřešila, jak vypadají 🙂 Dětem chutnalo a dostala jsem do nich porci zelí, které si zaslouží být zařazováno do jídelníčku často.
Potřebujete
- Kuřecí stehna co nejlepší kvality (bio, od farmáře atd)
- Kysané zelí bez chemické konzervace
- Vývar na podlití
- Sůl, kmín, pepř
- Na noky brambory uvařené ve slupce, vejce, polohrubou špaldovou mouku
Postup
- Do pekáčku dám slité kysané zelí a pokud je hodně kyselé, trochu jej dosladím. Na zelí položím osolená, opepřená a okmínovaná kuřecí stehna, podliju trochou vývaru a dám pomalu péct na 150 stupňů na 2,5 hodiny. V průběhu pečení zkontroluji a znovu podliji. Samozřejmě lze maso upéct i rychleji, klasicky.
- Jako přílohu připravím domácí bramborové noky. Brambory uvařím ve slupce, pak je oloupu, propasíruju nebo nastrouhám na jemno a smíchám s vejcem a polohrubou špaldovou moukou. Na 1 kilo brambor se dávají asi 3 vejce. Já jsem noků dělala jen menší množství, asi ze 4 brambor, tak jsem dala jen 1 vejce. Rukou zpracovávám těsto tak, aby bylo měkké, ale kompaktní, může se trochu lepit. Pracovní plochu posypu moukou, z těsta odkrajuji kusy, ze kterých vyválím “hada” a z něj pak odkrajuji jednotlivé noky. Ty pak naházím do vroucí osolené vody a jakmile vyplavou na povrch, seberu je děrovanou naběračkou.
Jídlo může na talíři vypadat “pracně”, přitom dohromady vyžaduje jen velmi málo času. Zelí pečené spolu s masem má báječnou chuť.