Lepek (neboli gluten) je bílkovina obsažená v obilí, jejíhož vysokého obsahu si cení pekaři kvůli dobré “lepivosti” dodávající těstu pružnost a gumovost. Nadměrné množstvíl lepku může vážně narušovat činnost naší trávicí soustavy. Určité procento lidí trpí nesnášenlivostí lepku (celiakie) či alergií na lepek. V případě celiakie a mnohdy také v u osob alergických na lepek je třeba dodržovat bezlepkovou dietu. V posledních letech dochází ke zjištění souvislosti dalších chorob s tradiční vysokou spotřebou lepku ve stravě kulturních národů. Lepek samozřejmě v rozumné míře můžeme konzumovat a jsme schopni ho strávit, musíme si ale hlídat jeho množství. Někteří lidé mají celodenní stravu založenou především na bílé mouce (snídaně, svačiny, obědy, večeře), což jejich střevům a zdravotnímu stavu může uškodit.