Kulajda bez hub? No to nejde... Jak je ale mít pokaždé při ruce, abyste mohli během chvíle vytvořit velký hrnec voňavé husté polévky?
Kulajda bez hub? No to nejde… Jak je ale mít pokaždé při ruce, abyste mohli během chvíle vytvořit velký hrnec voňavé husté polévky?
Nejlevnější variantou je samořejmě využít sezóny a když to roste, tak nasadit gumáky, sbírat a pak sušit, mrazit nebo nakládat.
Moc jsem si oblíbila nakládané houby ve skladkokyselém nálevu, které sednou zrovna do kulajdy. Tu dělám docela často, neboť je hotová za chvíli a hlavně je sytá. Nakládané houby používám samozřejmě nejraději domácí, nejlepší jsou hříbky od mojí maminky. No a když dojdou, tak sháním v obchodě 🙂 Mají je úplně všude od více výrobců, většinou se prodávají jako směs hub ve skleničce. Jsou měkké, stačí je jen chvíli povařit a nikdy nebudou v polévce “vadit”.
No a tu kulajdu dělám také pokaždé jinak. Základ je ale vždy stejný. Orestuji na oleji cibulku, zapráším moukou nebo Hraškou, zaliju vývarem, přidám brambory na kostičky, houby, kopr. Ochutím a ke konci zjemním smetanou, která může být i rostlinná. Většinou mě nezklame ovesná. Ke kyselému ochucení kulajdy se zase výborně hodí UMEOCET. Do talíře pak už jen každému vložím nakrájené na tvrdo uvařené vejce.
Teď jsem více expermentovala a místo části brambor jsem přidala jáhly. Opravdu výborné a ještě polévku skvěle zahustily a obohatily o další živiny.
Všechno se v polévce nevaří déle, než 15 minut a to se počítá! 🙂