Kulajda bez hub? No to nejde… Jak je ale mít pokaždé při ruce, abyste mohli během chvíle vytvořit velký hrnec voňavé husté polévky?
Nejlevnější variantou je samořejmě využít sezóny a když to roste, tak nasadit gumáky, sbírat a pak sušit, mrazit nebo nakládat.
Moc jsem si oblíbila nakládané houby ve skladkokyselém nálevu, které sednou zrovna do kulajdy. Tu dělám docela často, neboť je hotová za chvíli a hlavně je sytá. Nakládané houby používám samozřejmě nejraději domácí, nejlepší jsou hříbky od mojí maminky. No a když dojdou, tak sháním v obchodě 🙂 Mají je úplně všude od více výrobců, většinou se prodávají jako směs hub ve skleničce. Jsou měkké, stačí je jen chvíli povařit a nikdy nebudou v polévce “vadit”.
No a tu kulajdu dělám také pokaždé jinak. Základ je ale vždy stejný. Orestuji na oleji cibulku, zapráším moukou nebo Hraškou, zaliju vývarem, přidám brambory na kostičky, houby, kopr. Ochutím a ke konci zjemním smetanou, která může být i rostlinná. Většinou mě nezklame ovesná. Ke kyselému ochucení kulajdy se zase výborně hodí UMEOCET. Do talíře pak už jen každému vložím nakrájené na tvrdo uvařené vejce.
Teď jsem více expermentovala a místo části brambor jsem přidala jáhly. Opravdu výborné a ještě polévku skvěle zahustily a obohatily o další živiny.
Všechno se v polévce nevaří déle, než 15 minut a to se počítá! 🙂