Lexikon kuchařských pojmů a surovin

Vítejte v našem kulinářském lexikonu! Tato sekce je určena všem nadšencům do vaření, od začátečníků až po zkušené kuchaře, kteří chtějí prohloubit své znalosti a pochopit klíčové pojmy z oblasti gastronomie.

Náš slovník nabízí přehled užitečných výrazů, technik, exotických ingrediencí a tipů, které vám pomohou zdokonalit vaše kuchařské dovednosti a dodat vašim receptům nový rozměr.

Najdete zde informace o nejčastěji používaných surovinách, jejich specifických vlastnostech a možnostech využití, stejně jako popisy kulinářských technik od A do Z – od základních metod jako je blanšírování, až po složitější procesy, jako je fermentace nebo konfitování.

Naše definice vám pomohou orientovat se v moderní i tradiční gastronomii, ať už hledáte inspiraci pro nové recepty, nebo se chcete dozvědět více o původu a účincích surovin, které denně používáte.

S naším lexikonem se stane každé vaření snadnější, rychlejší a zábavnější. Ať už jste zvědaví, co přesně znamená „mise en place,“ jak používat kardamom, nebo jak dosáhnout dokonalé konzistence omáčky, naše obsáhlé vysvětlivky vám budou vždy k dispozici.

Ponořte se do světa chutí, technik a tipů, které promění vaše kulinářské pokusy v lahodná díla. Váš kuchařský slovník je zde – připraven vás inspirovat a učit.

A

Avokádo

Řadíme ho mezi ovoce. Má vyšší eneretickou hodnotu díky vysokému obsahu tuků. Jedná se o příznivé tuky pro naše zdraví. Obsahuje vysoké množství omega3. Lze ho mazat na pečivo místo másla, vytvořit z něj pomazánku, dresing, přidat do salátů či těstovin. Je považováno obecně za nealergizující potravinu, zralé avokádo je tedy vhodné i pro malé děti.

Arašídové máslo

Známé také jako burákové máslo. Pochází z USA, kde je velice oblíbené a hodně používané. Jedná se o rozemleté pražené arašídy na pastu, do kterých se přidává sůl, popř. cukr. Mnoho lidí se domnívá, že je nezdravé, ale není tomu tak. Arašídové máslo obsahuje zdravé tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály. Seženeme jej v supermarketech ve dvou variantách - jemné (smooth) nebo s kousky arašídů (crunchy). Nejčastěji se maže na tousty nebo celozrnný chléb v kombinaci s ovocem. Je tedy zdravé, ale kalorické, takže je zapotřebí ho konzumovat s mírou.

Arabské koření

Pikantní arabská kořenící směs výrazné specifické chuti, která je vhodná jak na masa, mletá masa, do tradičních arabských pokrmů, ale i na pečené brambory či zeleninu. Chuť směsi se může pokaždé lišit, v základu se většinou objevuje paprika, hořčice, česnek, chilli, koriandr, římský kmín. Snažme se kupovat směsi bez zbytečných zvýrazňovačů chuti, jako je např. E 621 Glutaman sodný.

Antioxidanty

Látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů. Rovněž mají schopnosti opravovat části DNA, které byly volnými radikály poškozeny. Odborníci se shodují na tom, že účinnost přirozených antioxidantů přijímaných přirozeně třeba v ovoci a zelenině je výrazně vyšší než u stejné dávky podané v čisté podobě formou potravinového doplňku (samostatný vitamin E). Důvodem je multiplikační efekt jednotlivých mikronutrientů. Mezi nejdůležitější přirozené antioxidanty patří vitaminy (hlavně C a E), karotenoidy, flavonoidy, třísloviny aj. Z potravin má nejvyšší antioxidační účinek například oregano, ostružiny, červené víno, grepová semínka, zelený čaj, jahody apod. Problematika antioxidantů je odborníky stále zkoumána, pokud ale dodržujeme základní pravidla zdravého...

Amarant

Neboli laskavec. Jedná se o obilovinu, jejíž semena mají tvar malých kuliček. Neobsahuje lepek a obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin. Je bohatý na esenciální aminokyseliny, má vysoký obsah vlákniny a velké množství minerálních látek, hlavně železa, vápníku, hořčíku, draslíku, vitaminy B2, E, kyselinu listovou atd. K sehnání je ve formě semínek, mouky, vloček či pukanců. Jí se na slano (jako rizoto) i na sladko.

Agáve sirup

Sirup z agáve je přírodní všestranné sladidlo, které můžeme použít všude tam kde cukr, med apod. V podstatě se jedná o sladkou šťávu z kaktusu. Sirup má na sladidlo velmi nízký glykemický index. Nezvyšuje významně hladinu krevního cukru, je tedy vhodný také pro diabetiky. Jeho konzistence je poměrně řídká a vyniká vysokou sladivostí. Má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Pro vegany je vítanou alternativou medu, je vhodný i pro malé děti.

Aflatoxiny

Látky ze skupiny mykotoxinů, kterou produkují plísně rodu Aspergillus flavus. Plíseň může růst na celé řadě rostlinných produktů jako jsou obiloviny, ořechy, koření apod při jejich nesprávném skladování. V domácích podmínkách je nejčastějším zdrojem špatně skladované pečivo - v mikrotenových sáčcích. Jestliže je pečivo v mikrotenovém sáčku déle než 3 dny, může již obsahovat významné množství aflatoxinu. Ten nelze zničit vysokou teplotou a je silně karcinogenní.

Aditiva

Potravinové aditivum je jakákoli přírodní nebo syntetická látka použitá ke zdokonalení konečného výrobku. Taková látka je schopna příznivě ovlivňovat vlastnosti potraviny při výrobě, úpravě, balení, přepravě nebo skladování. Mezi aditiva patří: potravinářská barviva, sladidla, konzervanty, antioxidanty, kypřící látky, stabilizátory (stabilizují konzistenci, barvu, chuť, vůni), zahušťovadla, želírující látky, modifikované škroby, emulgátory, tavicí soli, okyselovadla, pěnotvorné látky a odpěňovače, nosiče, rozpouštědla, protispékavé látky, lešticí látky, balicí plyny, propelanty (plyny vytlačující potravinu z obalu), zvlhčující látky, plnidla, zpevňující látky, látky zlepšující mouku. Použití přídatných látek je sice regulováno nařízením EU, přesto je důležité, aby spotřebitelé častou konzumací téhož výrobku nedosahovali příliš vysokého příjmu...

B

Burákové máslo

Známé také jako arašídové máslo. Pochází z USA, kde je velice oblíbené a hodně používané. Jedná se o rozemleté pražené arašídy na pastu, do kterých se přidává sůl, popř. cukr. Mnoho lidí se domnívá, že je nezdravé, ale není tomu tak. Arašídové máslo obsahuje zdravé tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály. Seženeme jej v supermarketech ve dvou variantách - jemné (smooth) nebo s kousky arašídů (crunchy). Nejčastěji se maže na tousty nebo celozrnný chléb v kombinaci s ovocem. Je tedy zdravé, ale kalorické, takže je zapotřebí ho konzumovat s mírou. Arašídy jsou obecně považovány za alergen, chce to tedy zvýšenou pozornost...

Bulgur

Bulgur je obilnina a připravuje se hrubým mletím naklíčené, předvařené a vysušené pšenice. Je rozšířený hlavně na Blízkém východě, kde se z něj připravuje pilaf a všemožné masové a zeleninové pokrmy. Použít ho můžeme jednoduše jako přílohu nebo všude tam, kde rýži či kus kus. Má vysoký obsah vlákniny, vitaminů, minerálů a nízký obsah tuku. Zkuste třeba bulgurový salát. Bulgur se připraví podle návodu a smíchá se se zeleninou, sýrem feta a zálivkou z olivového oleje z citronové šťávy.

Bryndza

Měkký solený ovčí sýr, který neodmyslitelně patří ke Slovensku. Vyniká velice zvláštní výraznou chutí. Obsahuje nadprůměrné množství zdraví prospěšných bakterií mléčného kvašení. Tradičním receptem jsou slovenské halušky s bryndzou, můžeme z ní ale připravit i různé pomazánky, polévku, přidat do salátu či ji namazat jen tak na chleba. Malým dětem podáváme bryndzu pasterizovanou. Mikroorganismy v nepasterizované bryndze by jim mohly způsobit zdravotní potíže.

Bruschetta

Typický italský předkrm. Jeho základem je na sucho opečený bílý chléb, česnek, olivový olej a dále různé směsi. Tou tradiční je rajčatová směs pomodoro. Tu je pak možné nadále vylepšovat o různá koření jako bazalka či oregano.

Blanšírování

Krátké tepelné zpracování především zeleniny, které se řadí mezi zdraví prospěšné postupy. Jedná se o krátké spaření potravin ve vroucí vodě, které si tak zachovají konzistenci, chuť i barvu.

Biopotraviny

Označení pro běžné potraviny, při jejichž výrobě jsou používány suroviny produkované za přísných podmínek ekologickým zemědělstvím. Cílem ekologického zemědělství je především snížit zátěž liského organismu chemickými látkami a poskytnout spotřebiteli zdravotní výhody plynoucí z vyšší biologické hodnoty těchto produktů. Ani oblast biopotravin nebude zcela svatá, přesto je zde daleko menší prostor pro nekalé praktiky z důvodu již zmíněných přísnějších pravidel a kontrol. Poptávka po potravinách v kvalitě bio obecně stoupá.

Bešamel

Francouzská omáčka připravovaná smícháním mléka a směsi másla s moukou. Hustota omáčky závisí na poměru mouky a másla v mléku. Je pojmenovaná po svém objeviteli Louis de Béchamel, číšníku Ludvíka XIV. Používá se jako základ různých omáček, na zapékání apod. Nalezneme ji např. v klasickém receptu na italské lasagne jako jednu z vrstev, která je navíc vylepšená parmezánem. Bešamel je kalorický, není tedy vhodný pro lehkou kuchyni či diety.

Batáty

Říká se jim sladké brambory a pochází z oblasti střední Ameriky. Nejčastěji je můžeme v obchodech vídat jako červené hlízy různých tvarů. Dají se použít všude tam, kde brambory či jiná zelenina. V některých oblastech světa jsou zásadní plodinou a jsou také nazývány bramborami chudých. Jsou vhodné pro malé děti už do prvních příkrmů.

C

Crumble

Crumble, česky krambl, je tradiční britský dezert z ovoce a drobenky, který se zapéká v troubě. Ovoce můžete libovolně obměňovat (jablka, hrušky, rebarbora, banány) a drobenku různě ochucovat (rumem, extrakty) či různě nastavovat ořechy. Jeho výhodou je rychlost a nenáročnost. Pro jeho přípravu je vhodná i celozrnná mouka.

Cottage sýr

Cottage sýr je zvláštní hrudkovitý sýr. V průběhu zpracování je obvykle omýván kvůli odstranění kyselosti, což mu, narozdíl od tvarohu, dodává jemnější chuť. Je vynikající, nízkotučný a jeho využití je opravdu různorodé i díky tomu, že není příliš slaný. Můžete ho jíst jen tak namazaný na pečivo, dělat z něj pomazánky, použít ho do těstovin či na dresing. V některých restauracích ho podávají i na sladko s ovocem, medem a oříšky. Cottage sýr je běžně k dostání i v menších supermarketech.

Cizrna

Druh luštěniny, která je podobná hrachu, proto se jí také říká římský hrách. Zrna cizrny jsou velká, kulatá, žlutá až žlutohnědá. Chutná lehce oříškově.Cizrna je známá a oblíbená především na Blízkém s Středním východu. Dělají se z ní tradiční jídla jako hummus, falafel či různé kaše. U nás se používá hlavně do polévek, salátů, těstovin, skvělý je např. cizrnový guláš. Z cizrny se vyrábí také mouka, která je bezlepková a bilogicky velice hodnotná.

Ciabatta

Kynuté bílé pečivo původem z Itálie, jehož základem je mouka, voda, droždí a olivový olej. Připravuje se ve více variantách, např. s olivami či sušenými rajčaty. Má svůj specifický postup přípravy, díky kterému v těstě vzniknou typické bubliny. V itálii platí za jednu ze základních příloh.

Čevabčiči

Někdy také "čevapčiči". Mleté ochucené maso vytvarované do malých šišek, válečků. Jídlo typické pro oblast Turecka a Balkánu. Ochucené může být na více způsobů. Základ tvoří sůl, pepř, cibule, bylinky. Nejtradičnější je varianta s mletou sladkou i pálivou paprikou nebo s balkánskou čubricou. Maso se opéká na pánvi nebo griluje. U nás se tradičně servíruje s vařeným bramborem, cibulí a hořčicí.

Červená řepa

Červená řepa je považována za jednu z nejléčivějších potravin. Výrazně posiluje imunitní systém, je elixírem mládí a onkologové ji doporučují jako prevenci rakoviny. Mimo jiné obsahuje vysoké množství vitamínu C, kyselinu listovou a draslík. V červené řepě se také nachází neškodné červené barvivo betanin, které zabarvuje moč dorůžova a je plné antioxidantů. Řepa se výborně hodí také na přípravu pickles - kvašené zeleniny nebo na přípravu čerstvých džusů. Pro děti je dobré řepu vždy kombinovat s jinou zeleninou, např. s mrkví, petrželí nebo bramborem, jelikož má řepa sama o sobě velmi výraznou až štiplavou chuť, byť je vlastně sladká. Červená...

Červená čočka

Druh čočky, jejíž velkou výhodou je to, že se nemusí namáčet a dlouho vařit. Jedná se o loupanou čočku, která má pod slupkou červeno - oranžovou barvu, která se po uvaření změní na žlutou. Je uvařená do 15 minut. Díky absenci slupky čočka méně nadýmá, je tedy vhodná pro těhotné, kojící i malé děti. Lžičku uvařené červené čočky je možné přidávat do příkrmů zhruba od 8. měsíce.

Cereálie

Pod pojmem cereálie si mnoho lidí automaticky vybaví něco zdravého, něco, co bychom měli konzumovat. Cereálie jsou vlastně obiloviny (cereální = obilný) a je podstatné, zda jsou celozrnné a jakou formu mají. Mnoho tzv. zdravých cereálií pro děti obsahují hydrogenované tuky, velké množství cukru a sůl. Různé snídaňové cereálie jsou navíc často extrudované a extrémně doslazované, mají tedy vysoký glykemický index. Ve srovnání s obyčejným celozrnným chlebem tak z výživového hlediska propadnou.

Celiakie

Intolerance lepku. Lepek je směs bílkovin obsažená v obilných zrnech. Jeho konzumace při intoleranci vede k zánětu střevní sliznice a mnoha zdravotním potížím. Lepek se běžně nachází v pečivu a těstovinách, často je schován také v celé řadě dalších potravin. Bezlepková dieta může být výživově dostatečná, avšak kvůli možnému nižšímu příjmu obilovin hrozí nedostatek vlákniny, proto je při bezlepkové dietě nezbytné konzumovat dostatek jiných potravin na vlákninu bohatých. Nadměrné konzumaci lepku by se měli vyhýbat všichni lidé, nejen celiaci.

Celer

V našich končinách převládá kozumace celeru bulvového. Znali ho už staří Egypťané a na území naší republiky se dostal v 17. století. Obsahuje látky, které odpuzují plísně a bakterie, obsahuje vitamin C i vitamin A,B,E a K. V jeho bulvě je obsažen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jod. Je považován za prostředek všeobecně posilující, působící proti revmatickým onemocněním a proti dně. Syrový podporuje léčení nemocných sliznic a zánětu močového mechýře. Podporuje chuť k jídlu, upravuje zažívání, odstraňuje zácpu, působí detoxikačně, posiluje nervovou soustavu, rozpouští hleny, prospívá pokožce. Vařený mnoha lidem nelahodí, zkuste kus syrového celeru na jemno nastrouhat...

D

Dýňová semínka

Jejich konzumace jednoznačně podporuje dobrý zdravotní stav. Jsou bohatým zdrojem nenasycených olejů, fytosterolů, kukurbitinu, vitaminu E, zinku a dalších minerálních a stopových prvků, karotenoidů a přírodních barviv. Větší hrst dýňových semínek představuje zdravou svačinku, která obsahuje významné množství hořčíku, železa, manganu, mědi, bílkovin a zinku. Semena lze konzumovat přímo, lehce opražená nebo máčená ve vodě. Po namočení změknou a aktivují se v nich enzymy. Výborným produktem je olej z dýňových semínek, který lze konzumovat jen tak pro zdraví nebo s ním dochucovat saláty. Je vhodný pro děti.

Dvouzrnka

Pluchatá pšenice oblíbená v biozemědělství. Její zrno je velice odolné, v porovnání s pšenicí setou má však nižší výnosnost. Je cenným zrojem bílkovin, vitaminů skupiny B, zinku i vápníku. Výhodou je lehká stravitelnost. Co s ní? Hodí se do těsta, do polévek, připravuje se se zeleninou podobně jako rizoto.

Divoká rýže

Známá také jako "planá" či "indiánská". Je pověstná svojí oříškovou chutí. Ve skutečnosti se nejedná o rýži v pravém slova smyslu, ale jde o dlouhá semena divoké vodní trávy rostoucí v Kanadě a USA. V současné době se už produkuje i komerčně. Divoká rýže vyžaduje o něco delší dobu varu než běžné druhy. Často se kombinuje s jinými druhy rýže. Její nutriční hodnota je poměrně vysoká, obsahuje zejména vitaminy skupiny B a draslík, je také významným zdrojem vlákniny.

E

Extra panenský olej

Rostlinný olej lisovaný za studena označovaný také jako extra virgine. Obecně kvalita a vlastnost oleje je dána tím, zda lisování probíhá za tepla či za studena a kolikrát se opakuje. Nejkvalitnější rostlinné oleje jsou oleje extra panenské z prvního lisování.

Enzymy

Bílkoviny, které se tvoří v buňkách rostlin i živočichů a účinkují jako katalyzátory, takže pomáhají urychlovat biologické procesy. Účinkují v kombinaci s látkou, která má být zpracována a pomáhají ji změnit se v jinou látku. Enzymy ve slinách, žaludeční enzymy, enzymy v tenkém střevě a slinivce břišní hrají životně důležitou úlohu při trávení: pomáhají změnit přijatou potravu do takové formy, aby ji mohl organismus co nejlépe využít, případně vyloučit jako odpadový produkt. Každý z enzymů má svoji specifickou úlohu. Enzymy jsou pro dobrý stav organismu životně důležité – selže-li jediný enzym, vzniká závažná porucha. Bohatým zdrojem vnějších zdrojů enzymů je...

Enchiladas

Mexický pokrm. Jedná se o kukuřičnou tortillu - placku, která se plní masem, zeleninou, fazolemi aj. Sroluje se, vyskládá do pekáčku, případně zasype sýrem a zapeče tradičně chilli omáčkou nebo tomatovou omáčkou. Variant je opravdu mnoho.

Emulgátory

Emulgátory jsou jedním z mnoha druhů přídatných látek v potravinách. Patří spolu se stabilizátory, konzervanty, antioxidanty, ochucovadly mezi tzv. "éčka". EU definuje emulgátory jako látky, které umožňují vytvořit nebo uchovat stejnorodou směs dvou nebo více nemísitelných fází v potravině, například oleje s vodou. Zmenšují tedy povrchové napětí na rozhraní mezi dvěma nemísitelnými kapalinami. Ne každý emulgátor je zdraví škodlivý, některé jsou přírodní, jiné zas škodlivé, kdy mohou způsobovat alergie.

F

Fytoestrogeny

Rostlinné hormony. Patří mezi ně např. lignan, kterého je nejvíce v lněných semínkách nebo genistein, který je obsažen pouze v sojových bobech. Právě z důvodu obsahu fytoestrogenů by ve větším množství neměly sóju konzumovat malé děti. Sojový produkt zařazený 2x týdně žádný problém není, dennodenní stravování založené na sojových produktech už by na malý organismus mohl mít vliv. Fytoestrogeny mají jinak řadu výrazných pozitivních účinků na lidské zdraví. Působí protinádorově, snižují riziko infarktu aj.

Flavonoidy

Flavonoidy jsou velmi rozsáhlou skupinou rostlinných fenolů. V současné době je známo více než 4 000 flavonoidních látek a stále jsou objevovány další. Flavonoidy jsou důležitou součástí antioxidačního systému, a likvidují volné kyslíkové radikály. Ukazuje se, že přírodní flavonoidy mohou účinně působit v prevenci mnoha chorob, jako je ateroskleróza či kardiovaskulární onemocnění. Příjem potravin s vyšším obsahem flavonoidů by mohl při léčbě těchto chorob napomáhat. Dominantní flavonoid ve výživě člověka je flavonol kvercetin, který se nachází ve vysokých koncentracích v běžně konzumovaných potravinách jako je cibule, jablka, červené víno, zelený čaj aj. Chcete být zdraví a konzumovat dostatek flavonoidů? Jezte...

G

Gomasio

Sezamová sůl. Jedná se o směs opražených sezamových semínek a opražené soli. Gomasio (čti gomašo) se dále drtí a slouží jako zdravé koření. Používá se jako přísada do polévek, salátů, můžete si s ním posypat namazané pečivo. Je zdrojem minerálních látek, posiluje imunitu a vyživuje.

Goji

Plody kustovnice čínské zdánlivě připomínají malé šípky. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Ideální je konzumovat kustovnici v čerstvém stavu. Takovou je však problém sehnat, protože plody nevydrží čerstvé déle, než pár dní. V našich končinách jsou běžně dostupné sušené bobule kustovnice činské. Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí a jogurtů. Doporučené denní dávkování...

GMO free

Pokud se na potravině objeví značka GMO free znamená to, že potravina není geneticky modifikovaná. Neobsahuje cizí geny. Platí, že certifikovaná BIO potravina nesmí být GMO. Výroba geneticky modifikovaných potravin je silně kontroverzní, v současné době nikdo nedokáže s jistotou tvrdit, jaké následky může mít konzumace GMO potravin na lidské zdraví. To ukáže čas. GMO suroviny jsou například odolné vůči škůdcům, nebo dokážou růst i v nepříznivých podminkách.

H

Hummus

Hladká hmota z cizrny a tahiny - zdravé pasty ze sezamových semínek. Hummus najdeme také pod pojmem hommos, Chumus, hommus. Je základem arabské kuchyně, nemůže u nich na stole nikdy chybět. Platí za národní jídlo Izraele, je velmi oblíbený v Libanonu i na Balkáně. U nás hummus zdomácněl jako pomazánka, na „východě“ se podává buď jako samostatné jídlo se salátem a pita chlebem, často jako předkrm, či dip k rozličným pokrmům z masa a zeleniny.

Hraška

Sypká směs z hrachu a obilovin. Lze ji použít jako zdravou náhražku k zahušťování i k pečení či smažení, kde nahradí celý trojobal. Obalování v hrašce je snadné a rychlé, nejlepší je obalovat v ní zeleninu. Hrašku lze koupit v prodejnách zdravé výživy či na eshopech, vyrábí se ve třech chuťových variantách. Hraškou lze také nahradit vejce, kdy 1 vejce = 1 polévková lžíce hrašky (cca 20g).

Hnědý cukr

Hnědý cukr by měl být cukr přírodní. Může pocházet jak z třtiny, tak z řepy. Jde buď o nerafinovaný anebo částečně rafinovaný cukr, s různým podílem melasy, tedy sirupových zbytků během cukrovarnické výroby. Další metodou je, že se rafinovaný cukr obarví karamelem, což mu dodá žádanou tmavou barvu. Pozor tedy na triky výrobců. Kvalitní přírodní cukr tedy přirozeně obsahuje vitaminy, minerály a stopové prvky, je chutnější a zdraví prospěšnější než bílý rafinovaný cukr, kterému se také říká "bílý jed". Přírodní cukr je ale pořád jenom cukr, má vysokou kalorickou hodnotu a okyseluje organismus, pro zdravější životní styl je tedy více...

Hlíva ústřičná

Jedlá houba, která v přírodě roste na kmenech listnatých stromů od léta až do zimy. Dá se pěstovat i v "domácích" podmínkách. V kuchyni má všestranné použití. Běžně se konzumují klobouky hub. Nohy se ale dají usušit, rozemlít a používat jako koření. Její výhodou je, že se nerozvaří, zůstává i po delším vaření příjemně pevná. Prokázané jsou její léčivé účinky. Obsahuje betaglukany, které mají pozitivní vliv na naši imunitu, některé produkty určené na navýšení imunity u dětí obsahují právě hlívu. Mimo jiné má i protizánětlivé a protibakteriální účinky.

CH

Chorizo

Typická španělská klobása pikantní chuti, složená z nasekaného vepřového masa a slaniny. K obarvení se používá drcená paprika, bylinky a česnek. Ingredience se mohou lišit dle místních tradic výroby. Je používána jak paprika sladká, tak i pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Paprika obarví klobásu do sytě červena, což je jejím typickým znakem. Existuje mnoho krajových variant. Její využití je široké - do salátů, těstovin, omelet, klasické je její použití s fazolemi.

I

Ibišek

Většina z nás zná ibišek jako pokojovou rostlinu, ovšem tím jeho využití zdaleka nekončí. Z květů odrůdy ibišku zvané Hibiscus sabdariffa připravují mnohé národy světa osvěžující nápoj, který se pije buď teplý nebo chlazený. Nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ibišek je součástí mnoha ovocných čajových směsí, kterým dodává především sytě červenou barvu a nakyslou chuť. Chcete-li vybrat ovocný čaj pro děti, který pak kvůli kyselejší chuti nebudete muset doslazovat, vybírejte druhy bez ibišku.

J

Ječný sirup

Nazýván také "sirup z ječného sladu". Přírodní sladidlo, které se řadí mezi tzv. "obilná sladidla". Vyrábí se hydrolýzou ječného škrobu s využitím přirozených sladových enzymů. Díky svému složení a nižšímu glykemickému indexu nezvyšuje hladinu krevního cukru tak, jako klasický cukr. Oproti běžnému cukru navíc nepřekyseluje žaludek a nepřispívá k vyplavování některých minerálů z lidského organismu. Jedná se o hustý sirup, který lze použít jak k přípravě nápojů, tak na pečení či doslazování kaší. Prodávají ho na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy.

Jáhly

Bezlepková obilovina, která vzniká oloupáním prosa. Jáhly obsahují velice vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů a blíží se ,dle dietologů, k ideální potravině. Z jáhel můžeme připravovat hlavní jídla, polévky, kaše, pomazánky aj. Výborné jsou jak na slano, tak na sladko. K sehnání je i jahelná mouka, která se výborně hodí k zahušťování.

Jablečný ocet

Je vyroben z jablečné šťávy a zkvašený do podoby jablečného moštu. Pak se nechá zkvasit ještě jednou a vznikne jablečný ocet. Pravý jablečný ocet je naprosto přírodní produkt, který má pro naše zdraví i krásu řadu výhod. Je vhodný jak do kuchyně pro zpestření salátů a ostatních jídel, ale může se užívat i jako léčebný a podpůrný prostředek. Konzumace jablečného octa ve spojení s medem přináší kromě řady vitaminů i vysokou dávku draslíku. Musíte ale použít syrový, nefiltrovaný, nepasterizovaný, organický jablečný ocet. Ten najdete pouze v obchodech se zdravou stravou. Jedině tento ocet poskytuje všechny benefity pro zdraví - napomáhá...

K

Kuzu

Rostlina - dřevnatá liána. V oblasti zdravého stravování chápeme kuzu jako škrob z kořene rostlinného keře. Má léčebné účinky, vhodný je především na špatné zažívání. Kuzu se používá také jako zdravé zahušťovadlo. Chceme-li zahustit pokrm, použijeme 2 lžičky na 1 šálek vody. Ve většině případů použití rozpustíme prášek v malém objemu studené vody a potom nalijeme před koncem varu do vody s ostatními ingrediencemi. Necháme lehce bublat přibližně 5-7 minut za občasného míchání.

Kuskus

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté se tvaruje do drobných kuliček. Ty jsou pak napařovány a vysušeny. Kuskus lze koupit jako "bílý" i jako celozrnný, který je samozřejmě daleko hodnotnější. Kuskus se nevaří, stačí ho nechat nabobtnat. Použít ho můžeme místo těstovin či rýže. Jeho velkou výhodou je rychlá a snadná příprava.

Kurkuma

Koření, které známe jako zářivě žlutý prášek, jež je neodmyslitelnou součástí směsi kari koření a pochází z jihovýchodní Asie. Tento prášek se získává pomletím oddenku tropické vytrvalé rostliny kurkumy dlouhé. Jedná se o tradiční koření s mnoha léčivými účinky. Vyniká především svojí antioxidační aktivitou a silnými antiseptickými vlastnostmi. V potravinářském průmyslu slouží také jako barvivo. Kurkumou můžeme dochucovat maso, zeleninu, ryby, čočku a všechny pokrmy indické a severoafrické kuchyně. Seženete ji v eshopech s kořením nebo na trzích.

Kouřový bod

Bod přepálení u olejů. Jde o teplotu, která když se přesáhne, začne vznikat kouř a tím pádem nežádoucí látky. Je to začátek nutriční degradace tuků. Čím vyšší hodnota kouřového bodu, tím lépe, obzvláště při smažení. Obyčejné máslo má kouřový bod 150°C, zatímco přepuštěné máslo Ghí 250°C. U olejů pak také záleží na jejich kvalitě a úpravě, obecně má nízký kouřový bod slunečnicový olej, proto se nedoporučuje na smažení. Obecně by se na smažení měly používat spíše rafinované oleje, které jsou odolnější. Dobré vlastnosti má např. řepkový olej, který je vhodný jak pro teplou, tak studenou kuchyni.

Kokosový olej

Všestranný tuk, který můžeme využít nejen v kuchyni, ale i v péči o naše tělo. Je velmi stabilní a odolný vůči vyšším teplotám, proto kokosový olej snese větší teplotu bez přepalování a je vhodný na pečení a smažení. Lze jej použít všude tam, kde olej či máslo. Výborná je z něj i domácí čokoládová poleva. V pokojové teplotě má pevné skupenství, svým způsobem připomíná sádlo. V kosmetice může posloužit k ošetření pokožky celého těla, díky antibakteriálním účinkům může některým lidem pomoci i s exemy. Vyrobíme z něj výborný vlasový zábal. Kokosový olej je vhodný i pro citlivou dětskou pokožku. Je...

Karob

Karob je známý také jako svatojánský chléb a lze ho považovat za alternativu kakaa. Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Karob obsahuje dostatek bílkovin, minerálů a vitamínů. Jeho výhodou je, že neobsahuje kofein a alergenní látky, je tedy jeho zdravější variantou. V karobu nalezneme především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, z vitaminů pak vitamíny A, B, a D. Je také přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu nižší, než u kakaa, je...

L

Libeček

Libeček je aromatická rostlinna dosahující výšky 100 - 200 cm. Hodí se jak k léčení, tak k dochucování pokrmů. Pro svou sílu je vhodné libeček používat s mírou. Pokud jeho list rozemnete mezi prsty, ucítíte typickou vůni polévkového koření. Čerstvý libeček lze na jemno nasekat a po částech zamrazit, v zimě ho pak můžete mít libovolně k dispozici. Sušený libeček lze zas rozdrtit a uchovávat v pevně uzavřené nádobce. Jeho pěstování je snadné a nenáročné. Nejjednodušší je obstarat si malou větvičku, kterou si zasadíte ...I přes velmi malou péči se vám brzy odvěčí bohatým keřem.

Lepek

Lepek (neboli gluten) je bílkovina obsažená v obilí, jejíhož vysokého obsahu si cení pekaři kvůli dobré "lepivosti" dodávající těstu pružnost a gumovost. Nadměrné množstvíl lepku může vážně narušovat činnost naší trávicí soustavy. Určité procento lidí trpí nesnášenlivostí lepku (celiakie) či alergií na lepek. V případě celiakie a mnohdy také v u osob alergických na lepek je třeba dodržovat bezlepkovou dietu. V posledních letech dochází ke zjištění souvislosti dalších chorob s tradiční vysokou spotřebou lepku ve stravě kulturních národů. Lepek samozřejmě v rozumné míře můžeme konzumovat a jsme schopni ho strávit, musíme si ale hlídat jeho množství. Někteří lidé mají celodenní...

Lahůdkové droždí

Sušené vločky droždí, které slouží k ochucování pokrmů. Nedá se používat ke kynutí jako klasické droždí, protože je inaktivované. Oblíbené je k ochucování zeleniny a různých pomazánek. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny, proto se používají na zvýšení biologické hodnoty jídla. Nemá kvasicí účinek, proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení.

M

Muscovado

Druh třtinového cukru. Jedná se o přírodní cukr, který obsahuje hodně zbytkové melasy, proto má intenzivnější chuť. Používá se například na přípravu koktejlů, vhodný je i na pečení, hlavně do tmavších či perníkových těst. Jeho domovinou je ostrov Mauricius a Filipíny. Pro cukr je typické, že se méně sype, je tak trochu lepivý. Oproti bílému cukru obsahuje přirozeně vitamíny a minerály.

Mošt

Domácí zpracování jablek na přírodní jablečnou šťávu. Je rozšířeným způsobem využití úrody ze sadů či zahrad. Mošt se může vyrábět jak studenou cestou (lisování) nebo ohříváním. Následně se pak zavařuje nebo pasteruje, aby dlouho vydržel. Pravý bio mošt by měl být bez chemických konzervantů, bez cukru (neslazený), neředěný, nefiltrovaný a proto přirozeně kalný. Mošt nemusí být jen čistě jablečný, oblíbené jsou kombinace s hruškami, řepou, mrkví, méně tradičně pak s limetkou, zázvorem a podobně.

Mořská sůl

Obsahuje kromě chloridu sodného ještě přibližně 30 dalších minerálních látek a stopových prvků. Celkový obsah minerálií je přibližně 3,5%.

Melasa

Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny - cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Melasa je tedy sladká, ale zároveň chuťově velice výrazná a specifická. Pro doplnění živin je možné lžičku melasy zamíchat do teplého nápoje, např. rostlinného mléka či do různých snídaňových koktejlů. Tak jako u všeho ale existují rozdíly v kvalitě prodávaných melas. Napovědět vám může cena. Melasa se dá využít jak při vaření (marinády na maso), tak především při pečení. Typické...

Medvědí česnek

Vytrvalá bylina vysoká 10-45cm. Medvědi ho zjara hledají po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev. Výskyt medvědího česneku je nerovnoměrný. Roste především ve vlhčích lesích zhruba od března. Použivá se jako léčivá rostlina, jako zelenina a je velice bohatý na živiny. Z léčivých účinků je významný vliv především na trávicí trakt, má pročišťující účinky, dále má schopnost snižovat krevní tlak. V kuchyni z něj můžete připravit krémovou polévku, používat ho místo špenátu, mixovat do smoothies koktejlů, smíchat s krémovým sýrem a udělat pomazánku. Není potřeba jej příliš tepelně upravovat, aby se zbytečně neničily živiny.

Mák

Mák setý je pěstován jako zdroj potravinářského máku. I když si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není to pravda. Na prvním místě v obsahu vápníku je totiž mák, který ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko. Mák můžete sehnat jak celý, tak mletý. U mletého si vždy přečtěte složení, některé značky do pytlíku přidávají i různé náhražky! Mák je oblíbený třeba na klasické škubánky nebo jako náplň do závinů. Jedna z nejzdravějších věcí, jakou můžete s mákem udělat, je vyrobit si domácí makové mléko.

N

Nutriční hodnota

Výživová hodnota potraviny. Je určena množstvím obsažených látek. Ukazuje nám, do jaké míry je potravina pro výživu člověka významná, do jaké míry je prospěšná či nežádoucí. K základním parametrům patří údaj o obsažené energii (energetická hodnota vyjádřená v joulech nebo kaloriích) a údaje o množství obsažených základních makroživin a mikroživin, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy vitaminy, minerály a stopové prvky, vláknina apod. Jsou to důležité údaje především pro lidi snažící se dodržovat zdravý a vyvážený životní styl.

Náhradní sladidla

Převážná většina lidí na světě je zvyklá sladit klasickým řepným nebo třtinovým cukrem. Existují však výrobky, které mohou obyčejný cukr zcela nahradit. Tato alternativní sladidla můžeme rozdělit na přírodní (např. xylitol, stevia) a umělá ( např. sacharin, aspartam). Velkou oblibu získávají právě umělá nekalorická sladidla - jsou vyráběna chemickou syntézou, bývají mnohosetkrát sladší než cukr a jejich výhodou je, že nemají téměř žádný energetický obsah. U některých umělých náhradních sladidel vznikají pochybnosti o jejich bezpečnosti vůči našemu zdraví - v tomto směru je nejčastěji zmiňovaný aspartam.

O

Ovesné vločky

Ovesné vločky se řadí mezi obilné výrobky a vznikají rozdrcením ovesných zrn. Z obsažených mikrosložek stojí za zmínku vitaminy skupiny B, vitamin E, dále hořčík, vápník, železo a zinek. Obsahují vyvážený poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny. Mají nižšsí glykemický index než výrobky z bílé mouky, pomáhají tedy udržovat stálou hladinu krevního cukru a tím navozují delší pocit sytosti. Pro své výjimečné vlastnosti a účinky na lidské zdraví se ovesné vločky řadí mezi superpotraviny. Jejich využití v kuchyni je široké. Lze je použít na kaše, koktejly, jako zavářku, do moučníků, do karbanátků, bramboráků, na zahušťování.

Oregáno

Známé také jako dobromysl, používá se hojně v středomořské a mexické kuchyni. Oregáno je koření s antibakteriálními účinky, extrémně vysokou antioxidační aktivitou a nutričně významnými složkami. Lze sehnat i oregánový olej, který je pro zdraví velice hodnotný, působí silně protibakteriálně a usnadňuje vykašlávání při nachlazení. Na vaření, pokud je to možné, je vhodné vždy dát přednost čerstvému koření před sušeným, neboť čerstvé má nesrovnatelně výraznější chuť a aroma.

Olomoucké tvarůžky

Tradiční mléčný výrobek s několika set letou historií. Jedná se o zrající sýr vyrobený z netučného kyselého tvarohu. Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou rozkladem bílkoviny sýra při zrání.Mají výborné nutriční vlastnosti díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin. Vyrábějí se bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů. Nevýhodou je vysoký obsah soli, proto se to nesmí s jejich konzumací přehánět.

Olivový olej

Nejznámějším produktem olivovníku je samozřejmě olej - vypeckované plody se rozdrtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu a olej – jeho mimořádný význam spočívá v obsahu důležitých živin.Většina olivovníků je pěstována v oblasti Středomoří. Mezi největší producenty olivového oleje patří Španělsko, Itálie a Řecko. Abychom mohli o olivovém oleji mluvit jako o zdraví prospěšném, musíme se zajímat o jeho původ a kvalitu. Mezi olivovými oleji jsou velké rozdíly dané kvalitou výchozích surovin a způsobem jejich zpracování. Olivové oleje jsou buď panenské, rafinované, případně i směsi obou. Panenské vznikají technologií, která...

Obilné klíčky

Naklíčená semena jakýchkoli obilovin. Jsou velice hodnotné pro naše zdraví. Můžete si je vypěstovat sami doma nebo je koupit v sušené podobě a přidávat do jogurtů či pomazánek. Naklíčením obilovin se podstatně zlepšuje jejich stravitelnost, roste až několikanásobně obsah vitamínů a zejména enzymů. Vašemu organismu dodají například vitamín E, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, obsahují také mnoho železa, hořčík, draslík, bílkoviny a vzácné mikroprvky. Klíčit můžete nechat nejen obiloviny, ale i luštěniny či jakákoliv jiná semena.

P

Pšeničné klíčky

Část zrna pšenice, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky.Klíčky jsou vylupovány ze zrna během výroby mouky, a to mechanickým procesem. Mají protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé a mnohé další účinky. Jsou bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin E a železo, obsahují i další jiné vitaminy a minerály. V praxi je můžeme míchat do jogurtu, těstovin, pomazánek, do salátů, přidávat i do omáček a polévek. Jsou velice vhodné pro lidí se zvýšenými nutričními nároky jako jsou těhotné či kojící maminky a sportovci.

Provensálské koření

Typické pro provensálskou kuchyni (jižní Francie). Základ tvoří sušená bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, případně estragon či dobromysl. U nás známé jako směs „provensálské koření". Hodí se k zelenině, masům či rybám. Výborná je jeho kombinace s česnekem a rajčaty.

Provensálská kuchyně

Kuchyně založená na používání velmi kvalitních čerstvých surovin. Jídlo s přívlastkem „à la provençal“ obsahuje téměř vždy rajčata kořeněná česnekem. Dalším charakteristickým rysem kuchyně Provence jsou bylinky - sušená bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka a další. U nás známé jako „provensálské bylinky nebo koření“.Z typických jídel je to např. ratatouille, tapenáda či bujabéza.

Proso

Bezlepková obilovina. Proso je označováno za vůbec nejstarší obilovinu kultivovanou člověkem. Většina prosa se zpracovává na jáhly, které jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy a minerály. Jáhly jsou lehce stravitelné a jsou proto doporučovány i pro dětskou výživu. Proso neobsahuje lepek a je tudíž vhodné pro bezlepkovou dietu. Výborná je třeba jahelná kaše pro děti nebo sladký dezert jahelník, ze slaných pokrmů třeba jahelné noky nebo knedlíky.

Prázdné kalorie

U všech potravin lze posuzovat jejich energetickou a výživovou hodnotu. Energetická hodnota určuje, kolik energie ve formě kilojoulů nám daná potravina poskytne. Potraviny s vysokou energetickou hodnotou, které mají malý nebo žádný přínos pro zdraví, nám poskytují tzv. prázdné kalorie, které nemají nic společného se zdravoy výživou. Typickými představiteli jsou sladké limonády, bonbóny, koncentrované lihoviny, chipsy, oplatky, koblihy apod.

Povidla

Hmota vyráběná ze sladkého ovoce, nejčastěji švestek či hrušek. Dříve to byla možnost, jak dlouho zachovat ovoce. Na rozdíl od marmelád a džemů se má tradičně vyrábět bez přídavku cukru tak, že se ovoce dlouho vaří či vypéká až do samotného zahuštění. Povidla se dají mazat na pečivo, plnit jimi buchty či ovocné knedlíky. Zkuste si třeba namazat celozrnný chléb švestkovými povidly a ozdobit zakysanou smetanou. Pozor na kvalitu povidel v supermarketech, mnohdy obsahují mnoho cukru a chemické konzervanty. Hledejte vždy povidla bez chemické konzervace.

Polníček

Druh salátu s příznivými účinky na naše zdraví. Sklízí se na podzim a brzy na jaře. Salát je složen z malých lístků, které jsou šťavnaté a mají vyšší nutriční hodnotu než známější ledový salát. Za zmínku stojí vitamin C, A, E, betakaroten, kyselina listová, obsahuje i minerály jako vápník a hořčík. Používá se v syrovém stavu do různých salátů ...Lze jej sehnat buď u farmářů nebo i v běžném supermarketu ...

Polenta instantní

Pomocí páry tepelně upravená kukuřičná krupice. Jedná se vlastně o kukuřičnou hmotu, která vznikne vařením kukuřičné krupice spolu s vodou a solí. Podává se buď samostatně jako kaše třeba se sýrem. Tradiční polenta se vaří za stálého míchání cca 30 minut, moderní je pak právě její instantní forma, kdy je polenta hotová za 1 minutu, což ocení především aktivní lidé, pro které je půlhodinové míchání tradiční polenty časovou překážkou. Podle výsledné hustoty můžeme z polenty vyrobit jak zmiňovanou kaši, tak knedlík, výborné je nechat ji ztuhnout, nakrájet na čtverce a ogrilovat. Polenta obsahuje hodně vlákniny, vitaminy a minerály, navíc se...

Polenta

Polenta patří mezi nejrozšířenější pokrmy na Balkáně, v Rumunsku a severní Itálii. Jedná se vlastně o kukuřičnou hmotu, která vznikne vařením kukuřičné krupice spolu s vodou a solí. Podává se buď samostatně jako kaše třeba se sýrem. Tradiční polenta se vaří za stálého míchání cca 30 minut, moderní je pak její instantní forma, kdy je polenta hotová za 1 minutu. Podle výsledné hustoty můžeme z polenty vyrobit jak zmiňovanou kaši, tak knedlík, výborné je nechat ji ztuhnout, nakrájet na čtverce a ogrilovat. Polenta obsahuje hodně vlákniny, vitaminy a minerály, navíc se jedná o bezlepkovou potravinu.

Pohanka

Pohanka je nenáročná rostlina, která se mylně řadí mezi obilniny. Důvodem toho, proč je k obilovinám řazena, je to, že její semena jsou moučnatá a používají se k výrobě mouky. Má specifickou, ale málo výraznou chuť. Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií. Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná. Pohanku můžete použít jako obměnu rýže. Je velice bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy (obzvlášť hořčík a rutin).Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá tak lidem trpícím praskáním žilek. V kuchyni se používá pohanka loupaná – ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové...

Q

Quinoa

Známá také jako Merlík chilský. Je zařazována mezi bezlepkové obilniny. I když se o obilninu jako takovou nejedná, je možné ji podobným způsobem využívat. Quinoa vyniká výjimečnými vlastnostmi - je velice výživná, málo kalorická a dobře stravitelná. Nepřehlédnutelný je vysoký obsah bílkovin - esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálů, díky čemuž je tak právěm řazena v některých zdrojích k tzv. superpotravinám. Můžete ji použít jako přílohu k jídlu, zavářku do polévky nebo z ní připravit rizoto či zeleninový salát. Neměla by chybět v jídelníčku vegetariánů.

R

Rutin

Rutin je přirozený glykosid ze skupiny flavonoidů, občas označován také jako vitamin P. Je důležitý pro správnou funkci cév. Posiluje kapiláry, pomahá při žilních otocích a má protizánětlivé účinky. Nejvíce je ho obsaženo v pohance, která je tradičně užívána pro podporu zdravých cév. Je možné ho konzumovat jako doplněk stravy.

Rooibos

Bylina, ze které se připravuje "čaj" - lahodný teplý nápoj s mnoha pozitivními účinky na naše zdraví. Má antioxidační účinky a jako přírodní zdroj mnoha minerálů je vhodný třeba pro sportovce či lidi se zvýšenými nutričními nároky. Neobsahuje kofein, proto ho mohou pít malé děti, těhotné a kojící ženy. O rooibosu se hovoří také v souvislosti s alergiemi, kdy pomáhá jako přírodní antihistaminikum. Je to zklidňující nápoj, pomáhá při napětí a stresu. Domovinou tohoto nápoje je jižní Afrika, kde se tradičně popíjí s mlékem a medem.

Ricotta

Italský sýr unikátní a smetanové chuti. Konzistencí je podobný tvarohu, je ale daleko jemnější a sladší a právě proto se často používá do dezertů. Je lehce stravitelný, proto je vhodný jak pro malé děti, těhotné a kojící ženy, tak pro různé diety. Obsahuje málo tuku a hodně bílkovin. Ricotta se u nás prodává nejčastěji v plastových kelímcích a je k sehnání v každém větším supermarketu. Zkuste ricottu použít na pomazánku, do těstovin nebo si ji jen tak namazat na celozrnný chléb a obložit rajčaty.

Riboflavin

Vitamin B2 a zároveň zelenožluté barvivo, které můžeme nalézt v každé rostlinné a živočišné buňce. Častěji se však používá jako vitamin. Je považován za zcela bezpečné barvivo, vyskytuje se třeba v dětských cereáliích, mouce, makarónech, mléčných výrobcích, pudincích aj.

Raw food

Syrová, živá strava, která neprošla tepelnou úpravou. Úprava stravy nesmí překročit 45 stupňů celsia a je díky tomu plná aktivních enzymů. Mezi odborníky nalezneme jak příznivce, tak odpůrce syrové stravy. Každý musí především poslouchat své tělo, neboť co jednomu prospívá, druhému může ublížit. Obecně se však ve výživě doporučuje zařadit více přírodní neupravené stravy, především ovoce, zeleniny, semínek a ořechů. V oblasti raw food tak lze nalézt mnoho zajímavé a zdraví prospěšné inspirace.

Ratatouille

Tradiční francouzský zeleninový pokrm. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky a koření - hlavně tymián. Způsobů přípravy je více. Někdo zeleninu nejdříve peče, až pak dusí, někdo vše dohromady nahází do hrnce, opeče a dusí ...Pokrm se může podávat samostatně jen s pečivem, nebo jako příloha k masu či dalším jídlům. Tradičně se také podává s vybraným vínem.

S

Špecle

Švábská specialita. V Německu a Rakousku je najdeme pod pojmem "Spätzle". Vyrábí se z mouky, vajec a vody. Jsou to takové vaječné nudle. Podávají se jako příloha k pokrmům s masem a omáčkou nebo jako hlavní jídlo. Lze je použít všude tam, kde např. noky nebo halušky...Typické jsou třeba zapečené šunkovo sýrové špecle s osmaženou cibulkou. Špecle lze podávat i na sladko, například s mákem, podobně jako škubánky.

Špaldové kafe

Patří mezi tzv. obilné kávy, které jsou považovány za náhražky kávy klasické. Špaldové kafe je bez kofeinu a obsahuje v sobě živiny, které má v sobě pšenice špalda (bílkoviny, sacharidy, vápník, zinek, fosfor a vitaminy). Koupit můžete jak mleté, tak instantní. Nejčastěji se pije s mlékem.

Sojová smetana

Je rostlinnou alternativou mléčné smetany. V kuchyni má stejné uplatnění jako klasická smetana, lze ji použít na vaření, pečení, zapékání, do kávy, dezertů ... Oproti klasické smetaně je lépe stravitelná, do jídelníčku by ji pro změnu meli zařadit nejen lidé, kteří netolerují mléčné výrobky. Je vhodná pro zdravější vaření, při snaze o redukci hmotnosti. Po otevření by se většinou měla spotřebovat do 5 dnů a je nutné ji skladovat v chladničce.

Sojanéza

Známá také jako tofunéza. Jedná se o čisté rostlinnou alternativu klasické majonézy. Má však zdravotní výhody - nižší obsah tuku, žádný cholesterol, méně energie. Je tedy vhodná pro zdravý životní styl obecně. Sojanézu lze zakoupit jako hotový výrobek, nebo si ji můžete vyrobit jednoduše doma. Lze ji použít do pomazánek, do salátů, jako dresing apod.

Šmakoun

Bílkovinová hmota vyrobená z vaječných bílků, chutí připomíná uvařený bílek. Šmakoun je vhodný pro přípravu nízkokalorických jídel, jelikož neobsahuje téměř žádný tuk či cukr. Dá se použít jak ve studené, tak teplé kuchyni. Jeho výhodou je bezpracné a rychlé použití, není nutná jeho tepelná úprava. Je vhodný také pro bezlepkovou dietu. Jeho výhody lze využít především při redukčních režimech, kdy je zapotřebí omezit přijatou energii, přitom však zachovat dostatečný příjem bílkovin.

Škubánky

České jídlo připravované z brambor, které je oblíbené hlavně u dětí či milovníků sladkých jídel. Oškrábané brambory se uvaří ve vodě do měkka, část vody se slije a část nechá v hrnci. Pak se brambory zasypou hrubou moukou, koncem vařečky se do hmoty udělají díry, aby se voda s moukou dobře propařila. Pod pokličkou necháme směs 20 minut pařit. Pak vše prohněteme a mastnou lžící vykrajujeme škubánky, které sypeme mákem a cukrem. Místo cukru lze použít zdravější sladidlo (med, různé sirupy)

Shoyu

Shoyu je sojová omáčka. Jedná se o tradiční japonský výrobek k dochucování pokrmů. Pravá sojová omáčka neobsahuje žádné konzervační látky, barviva či jiné chemické přísady. Vyrábí se procesem známým stovky let ze směsi rozdrcených sójových bobů, pražené pšenice, fermentačního činidla, vody a prochází dlouhým procesem přírodního kvašení. Při něm dochází k zachování všech důležitých látek, které mají blahodárný vliv na lidský organizmus. Pravá sojová omáčka je tedy vhodnou potravinou pro zdravý životní styl, je zapotřebí dát si pozor na její napodobeniny plné zdraví škodlivých aditiv.

Seitan

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny. Seitan lze tedy upravovat stejně jako maso, ale doba úpravy je kratší. Lze si ho jednoduše vyrobit i doma.

T

Tymián

Thymus vulgaris. Aromatická bylina, která se používá jak v léčitelství, tak v kuchyni. Říká se jí také "antibiotikum Středomoří" nebo "penicilin chudých". Její léčivé schopnosti jsou prověřené. Z tymiánu můžeme připravit čaj nebo sirup, je součástí mnoha podpůrných prostředků proti nachlazení. Využívá se především při trávicích potížích a nemocech dýchacích cest. V kuchyni se nejčastěji používá sušený tymián, a to především k různým masům či zelenině. Tymián není vhodný pro těhotné ženy.

Tuňák v konzervě

Slovo konzerva je většinou spojováno s něčím nezdravým. U některých takto uchovaných ryb je ale pravda opakem. Tuňák v konzervě, sardinky či tresčí játra platí za zdroj hodnotných živin. I mezi tuňáky v konzervě samozřejmě existují kvalitativní rozdíly, proto vybírejte spíše tuňáka kousky, kde je vidět "kus" ryby. U tuňákové drti si nemůžeme být jistí, z čeho byla "obrána". Tuňák je skvělým zdrojem bílkovin a tuků.

Tofu

Je to vlastné "sojový sýr či sojový tvaroh". Výchozí surovinou pro tofu je sója. Vyrábí se podobně jako sýr, kdy se sójová bílkovina nechá srazit. Vynikající vlastností tofu je jeho úžasná schopnst přejímat chutě v pokrmech a především jeho vysoký obsah bílkovin. Tofu dnes seženeme ve variantách natural – přírodní, uzené, speciální technologií vyuzené tofu natural, česnekové, marinované, smažené, kořeněné, bylinkové, s mořskou řasou. Výborné je třeba krátce opečené uzené tofu na zeleninovém salátu či rozmixované tofu, které se dá použít jako dresing.

Tempeh

Je považován za nejkvalitnější sojový výrobek. Připravuje se z uvařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury a nechává se zrát podobně jako plísňové sýry. Obsahuje velké množství lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku, vitamíny skupiny B, lecitin a vitamín E. Tempeh je k sehnání ve více variantách - přírodní, marinovaný, uzený, smažený. Může se jíst jak studený, tak tepelně upravený. Jeho chuť je jedinečná a oblíbený je nejen u vegetariánů.

Tarhoňa

Druh těstovinové rýže, která se používá především v Maďarsku a na Slovensku. Je vyráběna z mouky a vajec. Použít ji můžeme jako přílohu, jako zavářku do polévky, i jako samostatné jídlo. V Maďarsku se tradičně podává k perkeltu. Připravuje se různými způsoby. Může se uvařit ve vodě jako těstovina nebo se nejdříve opraží (či osmaží) a až poté se vaří.

Tapenáda

Francouzská specialita z oliv, která má konzistenci dipu nebo pasty, základní artikl provensálské kuchyně. Tapenád existuje mnoho druhů, co rodina, to recept, tou typickou je tapenáda z oliv, ančoviček, kaparů, česneku a olivového oleje. Často se podává jako předkrm s pečivem, nesmí chybět vhodné víno. V pravé tapenádě by vždy měla převažovat chuť oliv. Obměnou pak mohou být různá koření, bylinky či další ingredience, třeba sušená rajčata.

Tandoori masala

Směs koření, které je řazeno mezi orientální. Je typické pro indickou, pákistánskou a afghánskou kuchyni. Má typickou červenou barvu a výraznou chuť, která může být více či méně pikantní v závislosti na receptuře. Přesné složení směsi se může region od regionu lišit, nicméně nejčastěji obsahuje koriandr, kurkumu, česnek, zázvor, pískavici, římský kmín, kajenský pepř. Tradičně se tandoori používá na kuře v kombinaci s bílým jogurtem. Před jeho koupí si pročtěte složení, aby koření neobsahovalo barviva a glutamát sodný, které do receptury opravdu nepatří.

Tamari

Druh sojové omáčky. Jedná se o tradiční japonský výrobek, který se používá k dochucování pokrmů. Tamari, na rozdíl od podobné omáčky Shoyu, má výraznější chuť, hustější konzistenci, tmavší barvu a neobsahuje lepek. Tamari prochází i odlišným výrobním procesem – vzniká při výrobě Misa. Jeho výroba je nákladnější než u Shoyu, je tedy i dražší. Obsahuje vysoce kvalitní aminokyseliny a mikroorganismy důležité pro dobré trávení.

U

Umeocet

Zdravé ochucovadlo pokrmů, které má výraznou slano-kyselou chuť. Vzniká jako „odpadní produkt” při procesu fermentace japonských švestiček umeboshi. Přidává se do pokrmů až nakonec, aby důležité enzymy zůstaly zachovány. Umeocet má blahodárné účinky na náš organismus. Zlepšuje zažívání, neutralizuje toxiny, dodává energii. Umeocet se dá hodně ředěný s vodou užívat také jako zdravý nápoj.

Umeboshi švestičky

Japonské nakládané plody, které připomínají švestky. Nakládají se do sudů do slaného nálevu. Během výrobního procesu se na dně sudu shromažďuje tekutina bohatá na enzymy, které se říká umeocet. Umeboshi švestičky jsou v Japonsku považovány za velice zdravé, zpomalují stárnutí organismu a také se používají jako lék např. při zažívacích obtížích.

V

Vlašské ořechy

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Společně s para ořechy má nejvyšší obsah kalorií, protože obsahuje velký podíl tuků (až 70%), zejména zdravé nenasycené mastné kyseliny. Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, B3 a B6, jsou také bohaté na fosfor, draslík a zinek. Konzumací vlaškých ořechů posilujeme imunitu. Je jen zapotřebí je správně skladovat, aby nežlukly (dají se uchovávat delší dobu v mrazáku) a jíst je v umírněném množství pro vysoký obsah kalorií (hrstka ořechů denně během dne, ne celý pytlík večer u televize).

Vláknina

Vláknina by měla být pro každého jednou z nepostradatelných složek potravy, ať už drží dietu či nikoliv. Dospělý jedinec by jí měl za den zkonzumovat okolo 20 až 35 g. V lidském organismu funguje jako takový ,,čistič´´ střev, dále na sebe váže vodu a hlavně navozuje delší pocit sytosti. Potraviny, které vlákninu obsahují jsou například vločky, otruby, celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina nebo ovoce.

Vitariáni

Lidé, kteří se živí syrovou stravou. Syrová, živá strava, neboli "raw food" je strava, která neprošla tepelnou úpravou. Úprava stravy nesmí překročit 45 stupňů celsia a je díky tomu plná aktivních enzymů. Mezi odborníky nalezneme jak příznivce, tak odpůrce syrové stravy. Každý musí především poslouchat své tělo, neboť co jednomu prospívá, druhému může ublížit. Obecně se však ve výživě doporučuje zařadit více přírodní neupravené stravy, především ovoce, zeleniny, semínek a ořechů. V oblasti raw food tak lze nalézt mnoho zajímavé a zdraví prospěšné inspirace.

Vegan

Na některých výrobcích se můžeme setkat s pojmem vegan nebo "vhodné pro vegany". Veganství je výživový směr, životní styl, s vyloučením všech živočišných produktů jako je maso, mléko, vejce, včelí med apod. Vegani odmítají využívání zvířat k lidskému užitku. Nejčastějším důvodem k aplikování veganství je utrpení zvířat spojené s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech či při rybolovu. Další důvody jsou pak výživové, zdravotní, kdy se přílišná konzumace živočišných produktů prokazatelně dává do souvislosti s civilizačními chorobami. Správně sestavená veganská strava má oproti dnešní konvenční stravě plné nasycených tuků a aditiv zdravotní výhody. Lékaři ale doporučují veganům hlídat dostatek vitaminu...

W

Wasabi

Druh křenu známý především v Japonsku a Asii obecně. Tento zelený křen je velmi ostrý a používá se zejména při výrobě sushi. Tvrdí se, že wasabi výrazně omezuje růst mikrobů, proto se také podává s čerstvými rybami. K dostání je v podobě prášku nebo častěji v podobě zelené pasty.

X

Xylitol

Přírodní sladidlo, které se získává z rostlin, ovoce či zeleniny. Jeho obrovská výhoda tkví v nízkém glykemickém indexu (13), je tedy velice vhodný pro diabetiky. Nemá žádnou vedlejší příchuť a konzistencí a sladivostí se blíží běžnému cukru. Je vhodný k běžnému slazení, vaření i pečení. Dnes už je volně k dostání v lékárnách či prodejnách zdravé výživy, nevýhodou je jeho vyšší cena.

Y

Yucca

Yucca (též zvaná maniok nebo juka) je kořenová zelenina pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Má škrobnatou texturu a jemně nasládlou chuť, podobně jako brambory. V kulinářství se často používá jako příloha, může se smažit, vařit nebo péct. Yucca je také základem pro pokrm zvaný yuca frita (smažená yucca), oblíbený v latinskoamerické kuchyni.

Yakitori

Japonské jídlo, které se skládá z malých kousků kuřecího masa napíchnutých na špejli a grilovaných nad otevřeným ohněm, často potřených speciální omáčkou zvanou tare

Z

Žito

Velmi stará obilnina, díky své odolnosti se stala oblíbenou plodinou zejména v severních oblastech střední a západní Evropy. Žito sice obsahuje lepek, ale méně agresivní formu, než pšenice, proto je žitná mouka považována pro organismus za méně zatěžující z pohledu trávení. Žitné těsto je velmi vláčné, peče se z nějčastěji žitný chléb nebo perníky. Dalšimi výrobky z žita jsou např. obilná káva Melta, těstoviny, slady, kořalka či pivo.

Zajíc

Produkt zdravé výživy. Sušený nápoj, který se vyrábí v mnoha variantách. Lze jím nahradit klasické mléko a je vhodný pro lidí trpící intolerancí laktózy či celiakií. Lze sehnat sojového, rýžového či pohankového Zajíce. Je zapotřebí rozlišovat mezi rostlinným mlékem a nápojem. S pravým sojovým či rýžovým mlékem se nedá srovnávat. Stačí si prohlédnout složení.