Látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů. Rovněž mají schopnosti opravovat části DNA, které byly volnými radikály poškozeny. Odborníci se shodují na tom, že účinnost přirozených antioxidantů přijímaných přirozeně třeba v ovoci a zelenině je výrazně vyšší než u stejné dávky podané v čisté podobě formou potravinového doplňku (samostatný vitamin E). Důvodem je multiplikační efekt jednotlivých mikronutrientů. Mezi nejdůležitější přirozené antioxidanty patří vitaminy (hlavně C a E), karotenoidy, flavonoidy, třísloviny aj. Z potravin má nejvyšší antioxidační účinek například oregano, ostružiny, červené víno, grepová semínka, zelený čaj, jahody apod. Problematika antioxidantů je odborníky stále zkoumána, pokud ale dodržujeme základní pravidla zdravého životního stylu a jíme dostatek ovoce, zeleniny, případně zelené potraviny, má naše tělo dostatečnou antioxidační kapacitu.