Pohanka je nenáročná rostlina, která se mylně řadí mezi obilniny. Důvodem toho, proč je k obilovinám řazena, je to, že její semena jsou moučnatá a používají se k výrobě mouky.
Má specifickou, ale málo výraznou chuť. Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií. Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná. Pohanku můžete použít jako obměnu rýže. Je velice bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy (obzvlášť hořčík a rutin).Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá tak lidem trpícím praskáním žilek. V kuchyni se používá pohanka loupaná – ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové mouky. Pohanku krupku můžete použít např. na pohankové rizoto, lámanku zase spíše na různé kaše. Klasickou pšeničnou mouku můžete při vaření z 15% nahradit pohankovou a zvýšit tak biologickou hodnotu pokrmu.