Bílá fazolačka lehce do kysela

Vydatná smetanová polévka, jejíž základ tvoří velké bílé fazole. Vychází z tradiční staročeské kuchyně. Sytá, hřejivá, lehce do kysela díky zakysané smetaně.

Tento recept je prostorem pro to vyzdvihnout bílé fazole jménem NAVY, které jsem použila. Je to odrůda bílých fazolí. Jsou jemné a měly by se uvařit rychleji…Nejlépe se hodí do polévek a pomazánek…Jinak můžete tuto polévku udělat i z jiných odrůd velkých bílých fazolí…vlastně i z malých…

Bílá fazolačka je tradiční polévkou našich prababiček. Má různé verze. Může být jen s bramborem a fazolemi, vydatné verze jsou třeba i s uzenými žebry….

Polévku můžete zahustit pár lžícemi mouky. Já jsem dala rýžovou, protože má neutrální chuť a je bezlepková…Mouku můžete klidně vynechat a na konci polévku dohustit “svým vlastním obsahem”. Odeberete 2 naběračky hustého obsahu, rozmixujete do hladka a vrátíte do polévky….i to ráda dělám.

 Ingredience

  • 250 g velkých bílých fazolí v suchém stavu (použila jsem fazole NAVY)
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 350 g brambor
  • 4 lžíce mouky – dala jsem rýžovou, můžete klasiku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany (může být 12 i 33)
  • 1 kelímek zakysané smetany (já dala 16%, může být méně…)
  • 2 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl a pepř
  • Olej nebo Ghí
  • Na doladění chuti ocet

 Postup

  1. Tento recept vyžaduje přípravu, a to namočení fazolí. Ideálně přes noc, klidně 24 hodin. Po namočení vodu slijte a v nové vodě uvařte do měkka. Do vody můžete přidat bylinky jako tymián, majoránka, kmín, koriandr, saturejka…Doba varu záleží na fazolích…

  2. Na drobno nakrájenou cibuli orestujte na másle Ghí nebo oleji lehce do zlatova. Aby chytla chuť, ale nebyla tmavá. Děláme světlou polévku….K cibuli přidejte půlkolečka mrkve a také zarestujte. Ke konci přidejte 4 lžíce mouky, pokud chcete méně hustou, dejte 3. Opět krátce zarestujte.

  3. Zalijte vývarem, přihoďte bobkový list a nové koření a nechte 10 minut provařit cibuli a mrkev. Mezitím si nakrájejte brambory na menší kostičky. Nebo větší jestli chcete. Brambory přidejte do hrnce, osolte, opepřete, ochuťte česnekem. Vařte 10 minut.

  4. Přilijte klasickou sladkou smetanu a vařte 5 minut. V misce si rozmíchejte do hladka zakysanou smetanu a úplně na konec vmíchejte do polévky.

  5. Dolaďte chuť podle vašeho gusta. Někomu vyhovuje jemnější smetanová chuť, jinému zase kyselá. Pokud chcete více kyselou, dolaďte octem…lehce…

TIP č. 1

Pokud jste jako já ve fun clubu Davídkova koření, tak do této polévky se na dochucení výborně hodí Dětské bylinky Eliška. Když chcete jemnou verzi, nedávejte pepř, česnek a dejte Elišku…

 TIP č. 2

Když máte na polévku chuť a chcete ji mít na stole RYCHLE, tak můžete použít i hotové fazole. Ty větší, třeba velké bílé máslové…Nebudu dělat, že je doma taky nemám. Někdy je čas luštěniny vařit a namáčet, jindy sáhnu po hotových…

> ☝️Další tip na luštěninovou polévku? Doporučuji zkusit tuto čočkovou polévku. V názvu má sice novoroční, ale já ji dělám klidně i na jaře 😁

Kami.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...