Bramborový buřtguláš s uzenou paprikou

Když zbydou buřty z opékání, přijde na řadu vděčný a na přípravu rychlý bramborový buřtguláš. Perfektně dochucený, akorát hustý. Plný hrnec jídla raz dva. Klasicky s kouskem chleba nejlepší.

Známe to. V plánu opejkání, nakoupí se buřtů jak na školní výlet, děti pak ale baví opejkat daleko více chleba a rohlíky. Buřty zbydou a co teď s nimi.

Nejjistější jídlo je tradiční buřtguláš s pořádnou porcí brambor, na kterém není co zkazit. Jen se musí dobře ochutit.

Zaznamenala jsem 2 základní druhy buřtguláše. Kotlíkový a domácí.

Kotlíkový se připravuje venku na ohni, zalévá se vodou a nezahušťuje se moukou. Je to co nejjednodušší způsob, jak mít “v polních” podmínkách misku husté, horké a voňavé polévky.

Domácí bramborový buřtguláš má vyladěnější chuť i konzistenci. Vždy se povede. Stačí se držet osvědčených pravidel v postupu.🙂

 Ingredience

  • 850 g brambor
  • 4 špekáčky co nejlepší kvality
  • 2 velké cibule
  • 1,2 l vývaru nebo vody
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce lahůdkové papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
  • 2 lžíce jemně mleté mouky na zahuštění – já jsem dala cizrnovou
  • Olej nebo Ghí na opečení cibule

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno. Buřty oloupu a nakrájím je na malé kostičky. Brambory oškrábu a nakrájím je na menší kostičky.

  2. Cibuli pozvolna restuji na malém množství tuku. Když lehce chytne barvu, přidám buřty, které také několik minut opékám. Přidám prolisovaný česnek a jen krátce ho zarestuji, aby se rozvoněl. Ihned zasypu paprikami, kmínem a přidám brambory. Promíchám a zaliju vývarem nebo vodou tak, aby byly ingredience ponořené.

  3. Vařím do změknutí brambor asi 15 minut. Dochutím solí, pepřem a majoránkou. Majoránky dávám klidně celou lžíci. Teď už jen dohustím podle situace. 2 lžíce cizrnové mouky rozmíchám metličkou v trošce vody na hladkou řidší kašičku a vliju do hrnce. Nechám povařit 10 minut. Hotovo!

TIP č. 1

Ve videu šéfkuchaře Romana Pauluse jsem viděla verzi se sekanými konzervovanými rajčaty. Přidává je do hrnce po cibulce a česneku.

TIP č. 2

Hezkou barvu bramborovému guláši dodá kvalitní červená mletá paprika. Mně se osvědčila kombinace Davídkovo slovenské lahůdkové papriky a uzené papriky na bukovém dřevě. Ta slovenská je neskutečně rudá a zářivá, ta uzená zase návykově voňavá. Do gulášovek všeho druhu top!

 TIP č. 3

Pokud potřebuji buřtguláš ještě trochu zahustit a nechci sahat po mouce, odeberu naběračkou hustý obsah, rozmixuji tyčákem do hladka a vliju do hrnce.

> ☝️Máte chuť na hustou gulášovku bez uzeniny? Uvařte si tuto GULÁŠOVOU POLÉVKU S MLETÝM MASEM A MÁSLOVÝMI FAZOLEMI.🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google