Recept

Výborná bryndzová pomazánka

Bryndza nebo brynza? Je to jedno, hlavní je, že se jedná o jedinečný zdravý sýr, ze kterého lze připravit třeba tuto jednoduchou pomazánku.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Brynza – česky, bryndza – slovensky. Tak nebo tak, jedná se pořád o ten samý chuťově jedinečný sýr. Ne každému vyhovuje mazat samotnou bryndzu rovnou na pečivo. Ze dvou důvodů. Většinou je hodně tuhá a samotná bývá někdy příliš slaná nebo aromatická. Pak je vhodné výrobit z bryndzy jednoduchou pomazánku.

Budete potřebovat

  • 1 balíček [bryndzy](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bryndza “bryndzy”) (cca 125g)
  • 1 kelímek gervais (nebo přírodní sýr, smetanový sýr, lučina)
  • 1 lžíci jogurtu nebo zakysané smetany
  • další ingredience na obměnu pomazánky (pažitka, jarní cibulka, ředkvičky,nakládaná kapie atd.)

Postup

  1. Bryndzu romačkejte a do hladka vymíchejte s vybraným krémovým sýrem.
  2. Podle požadované konzistence (někdo má rád hutnější, někdo jemnější) dolaďte lžící jogurtu, případně kysané smetany.

Je bryndza vhodná i pro malé děti?

Bryndza je přírodní sýr, který je dobře stravitelný, obsahuje hodně bílkovin, vápníku a nadprůměrné množství živých bakterií. [Bryndzu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bryndza “Bryndzu”) můžete podat dítěti již od 1 roku věku. To však platí pouze v případě bryndzy vyrobené z tepelně upraveného, tedy pasterizovaného mléka. Bryndza z nepasterizovaného mléka může obsahovat mikroorganismy, které by mohly u malých dětí vyvolat trávicí potíže. Další možností je použít brynzu termizovanou. Ta se před balením ohřeje na přibližně 70 stupňů Celsia, neobsahuje tedy žádné živé mikroorganismy, doba její trvanlivosti je tak prodloužena bez použití konzervačích látek.

Pokud máte bryndzu rádi jinak, než na chleba, můžete si jednoduše vyrobit [zdravé domácí halušky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/halusky-zdraveji “zdravé domácí halušky”)

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky