Recept

Čočkový kuskus s orestovanou mrkví, polníčkem a sýrem

Čočkový kuskus je zajímavou a velmi chutnou alternativou tradičního pšeničného kuskusu. Jeho výhodou je vyšší obsah bílkovin a vlákniny. Do 10 minut máte na stole výživné jídlo. Skvěle ho doplní orestovaná mrkev, šťavnatý polníček a výrazný sýr.

Kuskus je v tradiční podobě těstovina ve formě drobných kuliček, která se vyrábí z pšeničné krupice. Nemusí se vařit a jeho příprava je snadná. Mnoha lidem však kuskus přijde chuťově nudný a nezajímavý, protože ho zažili v nevýrazné formě. 🙂

Třeba v afrických zemích kuskus při přípravě vždy dostatečně ochutí výrazným kořením. Když ho chceme použít jako přílohu, určitě doporučuji nezalívat ho jen vodou, ale vývarem, nebo ho zkrátka ochutit dle situace.

Na trhu se postupně začaly objevovat další druhy kuskusu jako celozrnný, špaldový, kukuřičný nebo čočkový.

Mně nejvíce chutná čočkový kuskus z červené čočky. Je však důležité pohlídat si složení, aby kuskus splnil účel. Já jsem měla 100% čočkový kuskus bez lepku. Prodává se ale i čočkový kuskus, který obsahuje hlavně pšenici a čočka jej jen doplňuje. ☝️

Toto jídlo jsem měla do 10 minut na stole.🙂

 Ingredience na 2 porce

  • 1 menší hrnek čočkového kuskusu (hrnek asi 200 ml, nebo při odvážení asi 140 g)
  • 2 hrnky vývaru nebo vody + lžička sypkého zeleninového bio bujónu
  • 2 střední mrkve
  • 4 velké hrsti polníčku (listová zelenina, jako varianta se hodí baby špenát)
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • Koření na mrkev – skvělé je např. koření Maroko
  • Sýr (např. vyzrálý Grana padano nebo Pecorino, případně měkčí jako Feta, kozí, balkánský)

 Postup

  1. Jako první si připravím kuskus, protože potřebuje 5 až 10 minut, aby nabobtnal. Poměr kuskus vs. tekutina je 1:2. Vezmu tedy malý hrnek, nasypu do něj po okraj kuskus a přesypu do větší misky. Zaliju 2 hrnky vařícího vývaru nebo převařenou vodou, kterou ochutím sypkým bujónem výborné kvality.
  2. Mrkev očistím a nakrájím na drobno. Nejčastěji ji překrojím a projedu párkrát v sekáčku. Ke kuskusu se lépe hodí menší kousky mrkve. Mrkev restuji na vyšším stupni na přepuštěném másle nebo jiném vhodném oleji. Míchám. V průběhu restování okořením. Mrkvi stačí pár minut, může zůstat pevnější na skus.
  3. Teď už jen smíchám dohromady a na závěr přidám pokrájený polníček. Na talíři doplním o nastrouhaný nebo nadrobený sýr a decentně zakápnu olivovým olejem. Hotovo!

 TIP

Mrkev můžete ochutit kořením na zeleninu a mít tak jemnější středomořskou verzi. Další možností je sáhnout po koření v orientálním duchu. Mrkev i kuskus perfektně vytuní toto koření Maroko. Hodí se i na bulgur.👍

> ☝️Kuskus můžete použít i jako přílohu k žampionům s rajčaty a tempehem v krémové omáčce.🙂

Ať vám rychlé recepty s kuskusem chutnají!🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...